ΚΥΣΕΑ: Εντατικοποίηση ελέγχων και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο μέρος της κουβέντας αφιερώθηκε στα σενάρια επί χάρτου – βάσει πληροφοριών που συνεισέφεραν τόσο ο Διοικητής της ΕΥΠ, κ. Δεμίρης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης –  καθώς υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ και το κατά πόσον η απάντηση αυτή θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη.

Αξιολογήθηκε ακόμη το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την απομάκρυνση Ελλήνων από τον Λίβανο, στην διάθεση των οποίων βρίσκονται δύο C130 και δύο αρματαγωγά εφόσον παραστεί η ανάγκη. Πάντως επί του παρόντος μόνον περίπου 40 από τους συνολικά 3.600 Έλληνες που βρίσκονται στον Λίβανο διατύπωσαν την επιθυμία να απομακρυνθούν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο ΚΥΣΕΑ τέθηκε επί τάπητος και το μεταναστευτικό για το οποίο αναφέρθηκε πως είναι κρίσιμο να ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές τα έργα για να μεγιστοποιηθεί η χωρητικότητα των δομών, φτάνοντας στο 100%. Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή, η χωρητικότητα των δομών φτάνει περίπου στο 50%, διαμένουν δηλαδή σε αυτές περίπου 22.000 μετανάστες.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Νίκου Δένδια και των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, όπου και δόθηκε εντολή ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση συνδρομής για την εκκένωση Ελλήνων και Κύπριων πολιτών από το Λίβανο.