Όλα τα σενάρια αντίδρασης της ελληνικής πλευράς τέθηκαν επί τάπητος κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.
Η NAVTEX, που έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου, αφορά την ίδια θαλάσσια περιοχή με την ναυτική αναγγελία της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, του συμπλέγματος της Μέγιστης και της Στρογγύλης.
Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ επαφών για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Το μήνυμα της Αθήνας
“Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, δηλώνει στο onalert.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως πληροφορείται το onalert.gr, οι αντιδράσεις της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε θα πράξει ο, τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Δεν εκβιαζόμαστε»
Μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών που αναφέρει:
«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.
Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.
Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.
Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».