Το πλαίσιο των συζητήσεων κατά τη συνάντηση της πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αυτός ήταν ο κοινός τόπος κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που βρίσκεται στην Αθήνα.
«Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση, με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δυο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ τη διάσκεψη για το Κυπριακό, ώστε να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος». Συμφώνησε, επίσης, με τη διαπίστωση ότι «τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και καθορίστηκαν την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος του 2019 στο Βερολίνο με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί».
«Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις τρίτων», τόνισε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε άλλη μια φορά για τη συνάντηση αυτή, και σημείωσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση οι θέσεις μας – και οι δικές μας και οι δικές σας – συμπίπτουν, ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός απ’ ότι ο δικός μας, στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους, αλλά στο θέμα εγγύησης και ασφάλειας, θα έχετε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, και βεβαίως όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».