Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας και της δασικής υπηρεσίας με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στην φωτιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες στην Εύβοια.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, που βρίσκεται στην Εύβοια, όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρούσαν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος, όπως είπε, δινόταν στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός και εστίαζαν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Καθώς η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος.

Στο σημείο παρέμεναν και επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν την Τρίτη 19 εναέρια μέσα (11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό).

Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ