Ευρωεκλογές: Στο 32,9% η συμμετοχή των πολιτών μέχρι τις 17:30 – Πότε αναμένονται τα exit polls

Μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι στο 32,9% έχουν ψηφίσει δηλαδή 3.161.816 εκλογείς σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών έως τις 17:30 το απόγευμα.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, που όμως είναι αρκετά κάτω από 40%, εμφανίζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Θεσσαλίας, ενώ τα χαμηλότερα στα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο. Με το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής (9.6.24) θα δοθεί στη δημοσιότητα το κοινό exit poll των τηλεοπτικών καναλιών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Θοδωρής Λιβάνιος για τις Ευρωεκλογές, μέχρι τις 17.30 το απόγευμα είχαν ψηφίσει ενδεικτικά ανά Περιφέρεια:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls. Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των «προσωρινών αποτελεσμάτων» λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ή αντιευρωπαϊκών κομμάτων και ο φόβος της αποσταθεροποίησης εκ των έσω ενισχύεται. Ωστόσο είναι απίθανο οι δυνάμεις αυτές που είναι μεταξύ τους διχασμένες να καταφέρουν να διαλύσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) εντός των οποίων σφυρηλατούνται συμβιβασμοί που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μεγάλης πλειοψηφίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Newsit | Φωτογραφία Eurokinissi