Επαναπροσέγγιση και επανακαθορισμός σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης

Του Κώστα Αλατζά

Γέφυρες  στους αντιφρονούντες της κυβέρνησης της Λιβύης ρίχνει η Αθήνα σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει ενδεχόμενη επικύρωση της συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ως  προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί αν ο Λίβυος πρόεδρος θα έχει και άλλες επαφές με Έλληνες αξιωματούχους. Αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, συνυπολογίζοντας το δεδομένο ότι η Ελλάδα επισήμως αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης.

Η Αθήνα με αυτή την κίνηση επιχειρεί να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τη Λιβύη προκειμένου να μη προχωρήσει η Τρίπολη σε επικύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία,γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ότι παράγει νομικά αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβέρνηση της Τρίπολης βάσει των διεθνών συνθηκών, μπορεί να επικυρώσει, χωρίς την έγκριση της Βουλής, τη συμφωνία. » Για αυτό άλλωστε η Λιβύη μιλάει για Μνημόνιο Συνεργασίας , ενώ η Τουρκία για συμφωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή του ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, έχει ζητήσει την καταδίκη του επίμαχου μνημονίου κατανόησης, χαρακτηρίζοντάς την «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΥΠΕΞ προχωράει στις απαραίτητες νομικές κινήσεις που θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, όπως εκείνοι αποτυπώνονται στη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά και όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας στον ΟΗΕ.

Όπως ήδη έχει γράψει το OnAlert, ήδη η αρμόδια διεύθυνση επεξεργάζεται ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση στους νομικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καταδίκασε απερίφραστα τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης. «Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας κατέληξε λέγοντας ότι » η συμφωνία πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό».