ΕΝΦΙΑ: Σε ποιους θα χορηγηθούν εκπτώσεις μέχρι και 50%

Έως το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, που θα ισχύσει από φέτος.

Πριν όμως οι μειώσεις φτάσουν και ψηφιστούν στη Βουλή, με απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, τροποποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για εκπτώσεις, μειώσεις ή ακόμα και αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα, ακίνητο μικρότερο των 150 τ.μ. και αξία κάτω από 200.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου ακινήτων δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι άνθρωποι με αναπηρία, βάσει περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Μισός ΕΝΦΙΑ

Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

 

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: Newsit.gr