Του Κώστα Αλατζά
Ενεργό ρόλο στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη επιδιώκει η Ελλάδα μετά τον αποκλεισμό της στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η Αθήνα επιθυμεί να είναι παρούσα στις εξελίξεις που διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, προσδοκώντας έτσι την ακύρωση του πρόσφατου Μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα προτίθεται να συμμετέχει με αεροναυτικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση του εμπάργκο πώλησης όπλων στις εμπόλεμες πλευρές της αφρικανική χώρα, αλλά και με την αποστολή παρατηρητών σε ενδεχόμενη ειρηνευτική αποστολή για την επιτήρηση της διαδικασίας κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συμβάλει στην επιτήρηση της εκεχειρίας ακόμη και με την αποστολή δυνάμεων, αρκεί η ειρηνευτική αποστολή να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να έχει ως κύριο συντονιστή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟnAlert, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει με στρατιωτικά μέσα σε κοινή ευρωπαϊκή δύναμη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επιτήρηση της διαδικασίας του εμπάργκο. Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο που αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, «η επιχείρηση «Σοφία» πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, με επαναπροσδιορισμό της αποστολής της, ανεξαρτήτως της έκβασης της διαδικασίας για την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη».
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Σοφία», η οποία αφορούσε κυρίως στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, είναι ουσιαστικά ανενεργή από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η ιταλική κυβέρνηση άσκησε βέτο στη χρήση πλοίων από την Επιχείρηση Σοφία, εξοργισμένη από το γεγονός ότι μετέφερε τους μετανάστες που διασώζονταν στις ακτές της.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί έναν πιο ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο λιβυκό ζήτημα, ώστε να περιοριστεί ο παρεμβατικός ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δίνουν προτεραιότητα στο ζήτημα του εμπάργκο και κρατούν στάση αναμονής για τον τρόπο επιβολής της κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη. «Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Ύπατος και παρέπεμψε το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ενόχληση της Αθήνας για τη μη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και για το γεγονός ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν υπήρξε καμία ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του περασμένου Δεκεμβρίου για την τουρκική προκλητικότητα. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, αν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρώπης παραμένει ίδια, δηλαδή ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομα και κενά περιεχομένου, ο ίδιος ζήτησε η Ελλάδα να συμμετέχει στα επόμενα βήματα της Διάσκεψης για τη Λιβύη.