OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Εφορία: Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

11/06/2019 - 13:53
ληξιπρόθεσμες οφειλές
Share on FacebookShare on Twitter

Τα χρέη του φορολογουμένων προς την Εφορία καλπάζουν και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα αναχαιτιστούν. Το πρώτο 4μηνο του 2019 δημιουργήθηκαν νέες οφειλές που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει τεθεί αυτόματα εκτός της ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις.

Ταυτόχρονα η νέα άνοδος των χρεών προς το κράτος, δείχνει ότι η φοροδοτικήικανότητα των Ελλήνων έχει προ πολλού εξαντληθεί και όσο η φορολογία παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα, τόσο περισσότερο τα χρέη θα αυξάνονται, αφού ένας αριθμός πολιτών θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλέςανήλθαν σε 2,901 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,734 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

Οι συνολικές οφειλές προς το δημόσιο, παλιές και νέες, έχουν εκτοξευθεί στο δυσθεώρητο ποσό των 104,318 δισ. ευρώ και από αυτά μόλις 18,437 δισ. ευρώ να έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατέβασε ταχύτητα. Συγκεκριμένα τα φέσια των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 265 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 228 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Με χρέη προς την Εφορία εμφανίζονται 3.913.465 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 1.205.540 από έχουν ήδη υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κυρίως κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλοι 620.617 βρίσκονται στον… προθάλαμο των αναγκαστικών μέτρων.

Το ποσοστό οφειλετών που βίωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχει ανέλθει πλέον σε 66,02% από 50,92% που ήταν στο τέλος του 2016, 60,21% το 2017 και 64,14% που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2018.

Τα στοιχεία αυτά θα κρίνουν και το στοίχημα της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το «κλειδί» είναι να μπορέσουν οι φορολογούμενοι, που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, να καλύπτουν παράλληλα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ο «εκλογικός» Ιούλιος είναι μήνας βαρόμετρο για τα φορολογικά έσοδα καθώς μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρουεισοδήματος.

Μέσω των κατασχέσεων που έγιναν κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των ρυθμίσεων που τρέχουν, εισπράχθηκαν μέχρι τον Απρίλιο 1,639 δισ. ευρώ από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι εισπράξεις του πρώτου τριμήνου από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, έφτασαν στα 924 εκατ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 985 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την Ειδική Μονάδα για τους μεγαλοφειλέτες έφτασαν στα 200 εκατ. ευρώ έναντι περσινών εισπράξεων 235 εκατ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι και ο στόχος της ΑΑΔΕ

Οι Ευρωπαίοι εστιάζουν στο πεδίο του ελέγχου των «φρέσκων» υποθέσεων, που είναι, άλλωστε ο βασικός στόχος της ΑΑΔΕ, με τη λογική ότι όσο πιο κοντινή η χρήση που ελέγχεται και βεβαιώνεται η παράβαση, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες είσπραξης.

Ο βασικός στόχος στο πρώτο τρίμηνο ήταν από το σύνολο των ολοκληρωμένων ελέγχων, το 70% να αφορά σε φρέσκες υποθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν, όμως, απογοητευτικό: μόλις 54,7%.

Αρρυθμίες εμφανίζει ειδικά το Κέντρο Είσπραξης Μεγάλων Φορολογούμενων. Μετά τον Ιανουάριο, όπου «έκλεισαν» 317 υποθέσεις, η πορεία είναι φθίνουσα και είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε μόλις ένας έλεγχος. Ειδικά, δε, όσον αφορά στις φρέσκες υποθέσεις, από την αρχή του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί 30 έλεγχοι. Και οι εισπράξεις ανέρχονται μόλις σε 14,8 εκατ. ευρώ.

Μια άλλη εστία προβληματισμού, είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής φόρων, καθώς φαίνεται ότι κινούνται με δύο ταχύτητες.

Από τη μια, το stock των αιτήσεων που έχουν εκκαθαριστεί συνεχώς μειώνεται και είναι ενδεικτικό ότι από τα 312,5 εκατ. στο τέλος του 2018, είχαν περιοριστεί στα 235,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.

Από την άλλη, πληθαίνουν οι αιτήσεις που μένουν στο συρτάρι, κοινώς δεν έχουν πάρει Ατομικό Φύλλο Εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα από τα 274,6 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, να έχουμε φτάσει αισίως στα 529,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Newsit.gr

Tags: ΑΑΔΕΕΦΟΡΙΑΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣΟΦΕΙΛΕΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος – Πού προβλέπονται τοπικές βροχές

13/12/2025 - 07:32
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με κατά τόπους νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

12/12/2025 - 04:33
Πιερρακάκης - Eurogroup
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών

11/12/2025 - 18:25

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

«Ξέσπασε» στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές η Ρωσία εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και Kinzhal

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

«Το βαρύ αργό πετρέλαιο και όχι τα ναρκωτικά είναι ο στόχος του Τραμπ στη Βενεζουέλα» [vid]

Σαράτοφ: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία

SPIKE NLOS: Επιχειρησιακοί από το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Έβρο οι ισραηλινοί πύραυλοι

Top News

Βασίλης Μπισμπίκης και Δέσποινα Βανδή: Το φιλί που αντάλλαξαν στην πρεμιέρα της και η αφιέρωση

Το Netflix φέρνει 22 σειρές που πρέπει να δεις: Δείτε το Εmily in Paris και χριστουγεννιάτικα αφιερώματα

Έλενα Παπαρίζου: Η πρώτη ανάρτηση μετά την περιπέτεια υγείας - «Θα επιστρέψω ακόμα πιο δυνατή»

Εορταστικό ωράριο 2025: Ανοιχτά καταστήματα αύριο Κυριακή - Πως θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert