Του Κώστα Αλατζά
Ανεβάζει στροφές η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει Ευρωπαίους και Διεθνή Κοινότητα ότι οι τουρκικές ενέργειες τους τελευταίους μήνες σε Έβρο, Αιγαίο και νοτιανατολική Μεσόγειο αποσταθεροποιούν και υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών εντείνονται οι προετοιμασίες για το καθοριστικής σημασίας ταξίδι του κ. Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέχεια της επιστολής που είχε αποστείλει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μισέλ στις 3 Ιουνίου. Το ίδιο έπραξε και κατά τη συζήτηση με τον ιστορικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νίαλ Φέργκιουσον, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ – Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στην ανάδειξη του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας αποσκοπεί και η μη σιωπηρή αποδοχή της υποψηφιότητας του Τούρκου Βόλκαν Μπόζκιρ για τη θέση του προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα η μοναδική υποψηφιότητα να τεθεί σε ψηφοφορία στις 17 Ιουνίου. Όπως έγραψε το OnAlert, η Ελλάδα, σε κοινή γραμμή με την Αρμενία, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισήμανε μέσω της μόνιμης αντιπροσώπου στον ΟΗΕ ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας δε συνάδει με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με Αίγυπτο
Μετά την συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία, άμεση προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ακόμη και αν δεν ικανοποιούνται εξ’ ολοκλήρου οι ελληνικές θέσεις. Στις 18 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η τεχνική ομάδα (διπλωμάτες, νομικοί) του υπουργείου αναμένεται να μεταβούν στο Κάιρο, επιδιώκοντας μία συμφωνία στη βάση του παραδείγματος της πρόσφατης συμφωνίας της Αθήνας με τη Ρώμη.
Στην ελληνική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συζητήσεων –διαπραγματεύσεων με την αιγυπτιακή πλευρά, καθώς, όπως επισημαίνουν στο OnAlert πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμάται ότι το Κάιρο θα προτιμούσε μία συμφωνία με την Αθήνα με όρους Διεθνούς Δικαίου και όχι με όρους γεωπολιτικής ισχύος, όπως συνέβη στην περίπτωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.
Σύμφωνα με αναλύσεις καθηγητών Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο OnAlert, στο παρελθόν όσες προσπάθειες γίνονταν για την επίτευξη συμφωνίας προσέκρουαν στην άρνηση της Αιγύπτου να δεχθεί την πλήρη επήρεια σε υφαλοκρηπίδα σε ζητήματα που αφορούν στην επήρεια σε υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και της Χρυσής που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης. Σήμερα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, οι συνθήκες είναι διαφορετικές και η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε μία συμβιβαστική λύση χωρίς να προκληθούν πολιτικοί κραδασμοί στο εσωτερικό. Ωστόσο, όπως εξηγούν, τα νέα δεδομένα δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγή της ουδέτερης στάσης που τηρεί διαχρονικά η Αίγυπτος απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.