Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μπαράζ επικοινωνιών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι θέσεις της Ελλάδας θα «ακουστούν», μιας και η χώρα μας δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.
Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.
Τηλεφωνικές επαφές είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τους ομολόγους του στη Γαλλία Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου
Υπενθυμίζουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης “αποκήρυξε” τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, επανέφερε το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και στήριξε ομόφωνα και απερίφραστα την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση την αποκαλούμενη “ομπρέλα” για τις περαιτέρω ενέργειές της απέναντι στις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Άγκυρας.
Η σχετική παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρει: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναφέρει τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία από τις 22 Μαρτίου και 20 Ιουνίου κι επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι συμβατό με το Δίκαιο της Θάλασσας κι έτσι δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας”.