Τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την αναθέρμανση της οικονομίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του. Αυτή την ώρα το κυβερνητικό σχέδιο εξειδικεύεται από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
«Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας το τηλεοπτικό του μήνυμα.
Εξηγώντας πως βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία, αλλά και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους πολίτες για την υπευθυνότητα που έδειξαν και τώρα, που σταδιακά αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.
«Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα μετάβασης από την «αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο», ανεβάζει το ύψος των παρεμβάσεων του Κράτους στα 24 δισ. και εδράζεται σε τρεις πυλώνες:
Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας», όπως είπε. Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά. Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου».
Εξηγώντας ότι κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση, είπε πως είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
«Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης».
Οι φορολογικές παρεμβάσεις
Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.
«Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού», είπε ο κ. Μητσοτάκης «περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται».
Και συμπλήρωσε «Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση. Τονώνουν την αγοραστική δύναμη. Αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης. Γι’ αυτούς παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%».
Επίσης: Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πάντως ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς «αποτελούν μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».