«Η Σύνοδος σήμερα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τους οποίους καλωσορίζουμε στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του NATO στο Βουκουρέστι και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει τα σχετικά πρωτόκολλα εισδοχής.
«Η ελληνική θέση στην υπουργική Σύνοδο του NATO είναι σαφής», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Κατ’ αρχήν, στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά γενικότερα, είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».
«Το συμπέρασμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σαφές: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», τόνισε.
Στην Πολωνία ο Ν. Δένδιας για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ
Στην Πολωνία θα μεταβεί αύριο 30 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ με θέμα «Εμπιστοσύνη σε πτώση – Ο ΟΑΣΕ σε σταυροδρόμι. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;» («Trust in Decline- The OSCE at a crossroads. How did we get here?»).
Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Συνόδου. Η ομιλία του ΥΠΕΞ στην ολομέλεια θα λάβει χώρα περί ώρα 12:30-13:00 (ώρα Ελλάδας).
Στο περιθώριο τω εργασιών της υπουργικής Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, του Ουζμπεκιστάν Βλαντίμιρ Νόροφ, της Αρμενίας Αραράτ Μιζρογιάν, του Τατζικιστάν Σιροχιντίν Μουχριντίνοβιτς Ασλοβ και του του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.
Στις ανωτέρω διμερείς συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, εκτός από θέματα διμερούς ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς και οι εξελίξεις στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ