Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Geir Pedersen.
Η συνάντηση έλαβε χώρα με την ευκαιρία της συμμετοχής του Geir Pedersen σε άτυπη συνάντηση (retreat) για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Η άτυπη συνάντηση για τη Συρία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Σε αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, και Ειδικοί Απεσταλμένοι κρατών – μελών της ΕΕ για τη Συρία.
Η φιλοξενία της ανωτέρω συνάντησης στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη του ελληνικού ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στη Συρία και της αναγνώρισης, από τη χώρα μας, της σημασίας επίλυσης του συριακού για την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η συνάντηση των Ευρωπαίων απεσταλμένων για το Συριακό σήμερα στην Αθήνα, μαζί με την παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Geir Pedersen, είναι απόδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο Συριακό ζήτημα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του πριν από την έναρξη της άτυπης συνάντησης.
«Μία αναβάθμιση, την οποία επιδιώξαμε με συνέπεια και συνέχεια τα τελευταία χρόνια διότι το Συριακό επηρεάζει και μέσω του μεταναστευτικού, αλλά και μέσω του κινδύνου της τρομοκρατίας την κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Ελλάδα έχει τη δική της απεσταλμένη, την πρέσβη κα Αθανασίου και θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να βοηθάμε για την επίτευξη της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της σταθερότητας στη Συρία», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Εργαζόμαστε για τη δημιουργία αρχιτεκτονικής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Αν.Μεσόγειο
«Η Ελλάδα ως χώρα της άμεσης γειτονίας με πολύ στενούς ιστορικούς δεσμούς με τον συριακό λαό, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών τοπικών κοινοτήτων, έχουμε νιώσει τις επιπτώσεις από πρώτο χέρι». Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, η Ελλάδα προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στον ανθρωπιστικό τομέα και μέσω της στήριξης στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μέσω της στήριξης της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο ΥΠΕΞ κατά την ομιλία του.
«Από την πλευρά μας εργαζόμαστε εδώ και καιρό για τη δημιουργία αρχιτεκτονικής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Αρχιτεκτονική που εδράζεται σταθερά στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας, όπου όλοι καλούνται να συνεργαστούν μαζί μας εφόσον δεσμεύονται από αυτές τις αρχές». Η Ελλάδα, τόνισε, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επενδύσει σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας με βασικούς εταίρους όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, καθώς και το Ισραήλ.
Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News