Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας από την πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΠΚΥ) κ.Τάσος Ροζολής, ενώ παρών ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.
«Εδώ στο DEFEA, υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες που παράγουν προϊόντα με τεχνολογίες αιχμής. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω του European Defense Fund, είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», είπε ο υπουργός.
Ερωτώμενος για τα ελληνικά ναυπηγεία και την ικανότητά τους να κατασκευάζουν πλοία από την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ.Γεωργιάδης δήλωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να «εμπιστευτεί» τα ελληνικά ναυπηγεία για την κατασκευή νέων πλοίων. «Δώσαμε μεγάλο αγώνα για να αναβιώσουμε την ελληνική ναυπηγική. Αν το Πολεμικό Ναυτικό εμπιστευτεί πλοία από ελληνικά ναυπηγεία, δεν θα πέσει έξω αυτή τη φορά, όπως έχει συβεί στο παρελθόν». Ο κ.Γεωργιάδης, απευθυνόμενος και στον Α.ΓΕΣ δήλωσε ότι ενθαρρύνει τις ΕΔ να προτιμάνε τις ελληνικές εταιρείες.
Ανάγκη δημιουργίας υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας
Ως παράδειγμα, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, η οποία συντοντίζεται από την SSB (Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας) και πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα παρόμοιο θεσμικό πλαίσιο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΚΥ, κ.Ροζολής, εκδήλωσε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα θεσμικό όργανο, το οποίο θα καθορίζει την οργάνωση και λειτουργία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Η Τουρκία έχει την SSB, η οποία λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο Ερντογάν. Είναι πιο εύκολο και λειτουργικό. Τα δισεκαττομύρια που θα δώσει τώρα η ΕΕ, πρέπει να υπάρχει οργανωμένη διοίκηση που θα αποφασίσει πως θα τα εκμεταλευτεί. Πρέπει να δημιουργηθεί στο υπουργείο Άμυνας, ένα ξεχωριστό υφυπουργείο, το οποίο θα έχει όμως άμεση συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης», όπως δήλωσε.
«Η Τουρκία λέει οτι φτιαχνει τουρκικό άρμα μάχης, αλλά έχει ξένο κινητήρα και ξένα εξαρτήματα. Η Ελλάδα έχει άλλον στόχο. Να κάνει στρατηγικές συμφωνίες και να εμπλέκεται σε έναν βαθμό στην παραγωγή των ξένων οπλισμών που αγοράζει. Όπως για παράδειγμα τα αμερικανικά μαχητικά F-35, τις φρεγάτες κλπ. Είναι πολύ σημαντικό να μπούμε στις αλυσίδες προμηθειών. Οι Έλληνες να πάρουν την τεχνογνωσία από την εργασία τους σε ξένες εταιρείες. Να είμαστε οι καλύτεροι συνεργάτες των μεγάλων ξένων εταιρειών και μετά θα έρθουν τα αμιγώς ελληνικά προϊόντα», δήλωσε ο κ.Ροζολής.