Χωρίς μέτωπο οι πυρκαγιές σε Εύβοια και Ρέθυμνο – Διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Χωρίς μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη θέση Πισσώνας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει μέτωπο πυρκαγιάς στην Εύβοια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου της φωτιάς. Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, η Δασική Υπηρεσία και εθελοντές έδωσαν μάχη ώστε να περιορίσουν την φωτιά και δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες ώστε να ανακόψουν την πορεία της.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο συγκεκριμένο σημείο στην Εύβοια. Επιχειρούν 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν με ρίψεις νερού από αέρος 13 εναέρια μέσα (9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό). Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Επιπλέον δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στην Εύβοια μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ,καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακόμη, φωτιά εκδηλώθηκε περί τις 00.35 σε δασική έκταση στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει μέτωπο πυρκαγιάς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες. Στο σημείο επιχειρούν 91 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 3ης ΕΜΟΔΕ και 25 οχήματα κι από αέρος ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στις 01.48 στους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι τόσο στην πυρκαγιά στην Εύβοια όσο και στην Κρήτη οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές και είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ