Είτε συζήτησαν για «νέο τζαμί στη Ξάνθη», είτε για «το τι θα ψηφίσει η μεινότητα» ή ακόμη χειρότερα για το ενδεχόμενο «νομιμοποίησης των ψευτομουφτήδων», η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη με τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε προκάλεσε «σεισμό» παραμονές του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών.
Η συνάντηση ενός κυβερνητικού στελέχους με έναν από τους ψευτομουφτήδες αποτελεί μία έμμεση αλλά σαφή «αναγνώρισή» τους ,μία αποδοχή του ρόλου που επιδιώκουν να παίξουν στη μειονότητα της Θράκης ,ενός ρόλου που υπαγορεύεται από τη γειτονική Τουρκία.
Δεν πρόκειται για αυθαίρετες εκτιμήσεις. Οι ψευτομουφτήδες έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί την Άγκυρα και έχουν συμμετάσχει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μια τουλάχιστον απ΄ αυτές τις επισκέψεις συνοδευόντουσαν από αντιπροσωπεία μειονοτικών ενώσεων.
Οι ψευτομουφτήδες απαιτούν χρόνια τώρα να νομιμοποιήσει το ελληνικό κράτος τη διαδικασία εκλογής τους. Αν και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά στο κόσμο η ελληνική πλευρά –κι όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση- εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής της εκλογής των μουφτήδων υπό την προϋπόθεση της κατάργησης της σαρίας, με την οποία θα τους αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα επιβολής του ισλαμικού νόμου σε θέματα κυρίως οικογενειακού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε αυτό τους ικανοποιεί γιατί αν καταργηθεί ο νόμος της σαρίας –αν είναι δυνατόν να ισχύει σε έδαφος ευρωπαϊκής χώρας- τότε δεν θα έχουν ρόλο να παίξουν.
Οι “σκληροί” μειονοτικοί της Θράκης “δουλεύουν” εδώ και χρόνια την επιχείρηση μετατροπής της μουσουλμανικής μειονότητας σε τουρκική. Έχουν κινητοποιήσει μηχανισμούς σ΄ όλη την Ευρώπη ,οι πολίτες της οποίας είναι πάντα ευαίσθητοι σε θέματα μειονοτήτων,χωρίς να έχουν ουσιαστική γνώση της πραγματικότητας. Και η μεθοδική δουλειά τους έχει αποδόσει καρπούς.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, έχει ζητήσει την αξιοποίηση της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Όταν η ελληνική δικαιοσύνη απαγόρευσε τη χρήση του όρου τουρκική και το 2008 βγήκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της χρήσης του προσδιορισμού τουρκική.
Κι όμως μετά απ΄ όλα αυτά και με ένα τουρκικό προξενείο κυριολεκτικά να αλωνίζει στη περιοχή οι έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να προσεγγίζουν το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη καθαρά ψηφοθηρικά!