Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για…μιναρέδες κι άλλα μειονοτικά!

¨Εάν την επόμενη περίοδο δεν υπάρξει εξέλιξη σε τουλάχιστον ένα από τα μειονοτικά προβλήματα, δεν θα βγω να ξαναζητήσω ψήφο από αυτό το έθνος¨. Αν και η λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προφανές ότ θα συνεχιστεί ακόμη κι αν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ξάνθη Τσετίν Μάντατζη πραγματοποιήσει την «απειλή» του, τα όσα είπε σε δημοσιογράφους μειονοτικών εντύπων στη Θράκη έχουν ενδιαφέρον. Για παράδειγμα ένα εύλογο ερώτημα για τα δύο μεγάλα κομματα είναι πως διαγράφουν αυτόματα όποιον βουλευτή τους ξεφύγει έστω και ελάχιστα από τη σκληρή κομματική γραμμή σε άλλα θέματα,αλλά δείχνουν μία ατελείωτη ανοχή σ΄ όσους συστηματικά είναι εκτός όχι απλά κομματικής,αλλά εθνικής «γραμμής’.
Ο  κυβερνητικός βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη οργάνωσε μια συζήτηση με τον μειονοτικό τύπο. Στην συγκέντρωση αυτή εκτός από κάποια ΜΜΕ, μετείχε όλος ο μειονοτικός τύπος. «Στόχος μας είναι μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα σας και κατά το δυνατόν να βρούμε την αλήθεια. Ξέρετε ότι το 2010 ήταν ένα πολύ κινητικό έτος. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες του 2010, για την μειονότητα μας ήταν πολύ κινητικοί. Μετά τις εκλογές του 2009 μπήκα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως κυβερνητικός βουλευτής. Επί ένα χρόνο κάναμε ότι μπορούσαμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μας στην καθημερινή ζωή τους, ενώ προβήκαμε και σε προσπάθειες για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της μειονότητας. Αυτά τα παρακολουθήσαμε στενά.

Οι τελευταίοι μήνες του 2010 ήταν μια περίοδος στην οποία συζητήθηκαν περισσότερο τα μειονοτικά θέματα. Εμείς σχετικά με τα μειονοτικά θέματα ελπίζουμε πως θα βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι επωφελής για την μειονότητα και θα μπορεί να είναι αποδεκτή από όλους. Σε αυτή τη χώρα όμως είναι δύσκολο να σκύψει κάποιος σε αυτά τα προβλήματα. Είναι πραγματικά δύσκολο να επέλθει λύση. Η για να το πω αλλιώς, για να επέλθει λύση χρειάζεται ισχυρή πολιτική θέληση. Το επόμενο διάστημα θα δούμε αν αυτή η πολιτική θέληση υπάρχει ή όχι στην κυβέρνηση μας και στον πρωθυπουργό μας. Στο μεταξύ υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών ένα ωραίο περιβάλλον, το οποίο παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς. Μακάρι σκεφτόμαστε αυτή η προσέγγιση να αποβεί θετικά και για τους λαούς των δύο χωρών, αλλά και για τις μειονότητες που αυτές οι χώρες φιλοξενούνε. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η ελπίδα μας.

Ξέρετε ότι το 2010 ο πρωθυπουργός του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την Αθήνα. Πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ευρείς συνομιλίες. Μετέπειτα συνεχίστηκαν οι σχέσεις και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Πρώτο σημείο αυτό. Δεύτερο σημείο οι τοπικές εκλογές και οι ανεξάρτητες λίστες που έστησε η μειονότητα. Ακολούθως άρχισαν να τίθενται στην επικαιρότητα τα μειονοτικά θέματα, και ίσως κατ΄ αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά τέθηκαν στον τύπο. Ειπώθηκαν διάφορα. Υπήρξαν διάφορες παρεξηγήσεις. Στο μεταξύ πάλι συνεχίζονται οι δίκες σε βάρος του μειονοτικού μας τύπου, και αναφέρομαι στις ποινές που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Μιλλέτ και Γκιουντέμ. Στο πλαίσιο όλων αυτών που περιέγραψα, θα προσπαθήσω με ειλικρίνεια να απαντήσω σε κάθε σας ερώτημα

¨Εάν εμείς σε αυτή τη χώρα κολλάμε ακόμα με το ύψος των μιναρέδων, αυτό δεν μπορούμε να το συνδέσουμε με την δημοκρατία. Πρόκειται για έναν περιορισμό στην θρησκευτική ελευθερία. Βλέπω το εξής. Όλοι ξέρουν πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα μας. Ξέρουν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Όμως όταν έρθουμε στο θέμα της επίλυσης, κανείς δεν μπορεί να επιδείξει την αναγκαία και θαρραλέα πολιτική θέληση. Δεν κάνουν το βήμα που περιμένουμε¨.

¨Το θέμα του Μουφτή είναι ένα θέμα που η συζήτηση γύρω του, άναψε τον Μάιο μετά την επίσκεψη του κυρίου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στη Αθήνα. Για χρόνια η μειονότητα μας έχει το θέμα του μουφτή. Η λύση για κάποιος σε αυτό το θέμα είναι οι εκλογές. Για κάποιους άλλους ο διορισμός. Στο θέμα αυτό ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του, αλλά την τελευταία λέξη θα την πούνε οι δύο χώρες. Εμείς ότι συμφωνήσουν οι δύο χώρες θα το στηρίξουμε. Φυσικά πρέπει αυτό το τέλος να είναι προς όφελος των συμφερόντων της μειονότητας, δεν πρέπει να είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Εδώ θέλω να θίξω ιδιαίτερα το θέμα των δικαστικών αρμοδιοτήτων του μουφτή. Βγήκαν ειδήσεις πως είμαστε υπέρ της αφαίρεσης των δικαστικών αρμοδιοτήτων από τον μουφτή. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση αναφέραμε πως οι δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή είναι ένα κερδισμένο δικαίωμα και ταυτόχρονα μέρος της κουλτούρας μας. Σχετικά με το θέμα αυτό, στις προτάσεις που υποβάλλαμε κατά τις συναντήσεις μας στην Τουρκία, αλά και στις προτάσεις προς τους υπουργούς εδώ, είπαμε πως πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουνε οι δικαστικές αρμοδιότητες. Εντέλει να πως το εξής. Πρέπει πλέον να επιλυθεί αυτό το θέμα. Σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γίνει τόσο στενές, βρίσκω άκαιρο και απρεπές την επιμήκυνση της θητείας του διορισμένου μουφτή στην Κομοτηνή. Ήταν λάθος. Εγώ ως βουλευτής, να μην έχει κανείς αμφιβολία πως όπως μέχρι τώρα έτσι και παραπέρα, θα είμαι μαζί με τον μουφτή που επέλεξε ο λαός μας¨

tourkikanea.gr/