Zumwalt: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα εκτοξεύσει υπερηχητικό πύραυλο από το stealth αντιτορπιλικό το 2025

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι έτοιμο να δοκιμάσει τον νέο του υπερηχητικό πύραυλο από το stealth αντιτορπιλικό USS Zumwalt τον Δεκέμβριο του 2025, ανακοίνωσε ο πλοίαρχος Τάισον Γιάνγκ, εκτελεστικός υπεύθυνος του προγράμματος για το ολοκληρωμένο σύστημα μάχης Zumwalt.

Ο Γιάνγκ δήλωσε, επίσης, ότι τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί εργοστασιακή δοκιμή για ένα εικονικό σύστημα ελέγχου για την εκτόξευση των πυραύλων, πριν προχωρήσει σε δοκιμές στο πλοίο.

«Ενσωματώνουμε ένα υποβρύχιο σύστημα ελέγχου όπλων για να επηρεάσουμε τη μεταφορά δεδομένων και μηνυμάτων για την εκτόξευση του πυραύλου», είπε ο Γιανγκ.

Ο Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι οι διαδικασίες και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο USS Zumwalt, θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να τοποθετηθούν και να ενσωματωθούν τα υπερηχητικά όπλα στα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Virginia.

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, απέτυχε λόγω δυσλειτουργίας στους ενισχυτές. Η δεύτερη προσπάθεια, η οποία ήταν επίσης ανεπιτυχής, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Αυτή θα είναι η τρίτη προσπάθεια δοκιμής πυραύλων στο πλαίσιο του προγράμματος Conventional Prompt Strike (IRCPS), σχεδιασμένο για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων εγκατεστημένων στα καταδρομικά πλοία Zumwalt και στα υποβρύχια κλάσης Virginia, ικανά να φτάνουν ταχύτητες 5 Mach.

Ο αμερικανικός στρατός επιταχύνει τις προσπάθειές του για ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, καθώς η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναπτύξει με επιτυχία υπερηχητικούς πυραύλους.

Με πληροφορίες από: Νaval News