Zirkon: Η φρεγάτα Admiral Gorshkov εκτόξευσε επιτυχώς τον υπερηχητικό πύραυλο cruise

Η ανάπτυξη των υπερηχητικών πυραύλων cruise τύπου Zircon συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς και με μεγάλο βαθμό επιτυχίας, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου, από την φρεγάτα Admiral Gorshkov του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, με τη Μόσχα να δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, ηδοκιμή του νέου υπερηχητικού πυραύλου cruise Zircon, που αποτελεί μέρος σειράς όπλων που αναπτύσσει η Μόσχα, η οποία ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα τους στον κόσμο, υπαινίσσοντας την τεχνολογική υπεροχή της έναντι των ΗΠΑ.

«Η φρεγάτα Admiral Gorshkov εκτόξευσε από τη Λευκή θάλασσα έναν υπερηχητικό πύραυλο Zircon σε έναν χερσαίο στόχο που βρίσκεται από την πλευρά της θάλασσας Μπάρεντς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πύραυλος, με ταχύτητα 7 Mach, «έφθασε με επιτυχία τον στόχο που βρισκόταν στα 350 χιλιόμετρα».

Η ανάπτυξη του πυραύλου

Η πρώτη επίσημη εκτόξευση ενός πυραύλου Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός» για «όλη τη χώρα». Τουλάχιστον άλλες δύο δοκιμές έχουν γίνει από τότε, και οι δύο από το ‘Admiral Gorshkov. Στο υπόβαθρο εντάσεων με τις δυτικές χώρες, η Ρωσία πολλαπλασίασε τα τελευταία χρόνια τις ανακοινώσεις νέων όπλων που παρουσιάζονται ως «ανίκητα» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Zircon είναι ανάμεσα σε αυτά. Με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ., αναμένεται να εξοπλίσει τα σκάφη επιφανείας και τα υποβρύχια του ρωσικού στόλου. Άλλα όπλα περιλαμβάνουν τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal που προορίζεται για την Πολεμική Αεροπορία ή τον πύραυλο πυραυλικής πρόωσης Bourevestnik. Οι πρώτοι υπερηχητικοί πύραυλοι νέας γενιάς Avangard, που μπορούν να φθάσουν ταχύτητα 27 Μαχ και να αλλάζουν πορεία και ύψος, έχουν από την πλευρά τους τεθεί στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού τον Δεκέμβριο του 2019.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters