Ο πύραυλος 3M22 Zircon (Tsirkon) είναι ένας από τους τρεις δημοφιλείς υπερηχητικούς πυραύλους στο ρωσικό οπλοστάσιο. Πρόκειται για έναν αντιπλοϊκό πύραυλο σχεδιασμένο να δημιουργεί μια «ασταμάτητη» απειλή για τα εχθρικά πλοία εντός εμβέλειας 300-400 χιλιομέτρων.
Ωστόσο, ανώνυμες πηγές πως ο πύραυλος δέχεται τροποποιήσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί και ως πύραυλος εδάφους. Αυτό όμως δημιουργεί διάφορα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποια θα ήταν η λειτουργία μιας τέτοιας έκδοσης του Zircon και τι ωφέλιμα φορτία θα μπορούσε να φέρει και ποιους στόχους στην Ευρώπη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο.
Στο έδαφος, μια τέτοια έκδοση του Zircon θα ήταν ασταμάτητη, καθώς λόγω των stealth χαρακτηριστικών του, θα ήταν εξαιρετικά αδύνατο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί από τα εχθρικά συστήματα.
Ωστόσο, ο αρχικός του ρόλος ως αντιπλοϊκός πύραυλος ίσως να δημιουργεί προβλήματα στη χρησιμότητά του. Η ανάπτυξη τους θα ήταν μια σχετικά απλή διαδικασία , καθώς λέγεται πως τα πυραυλικά συστήματα K-300 Bastion είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν και να εκτοξεύσουν τους Zircon.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το Zircon προέρχεται από τους υπερηχητικούς πυραύλους P-800 Oniks, με τις διαστάσεις των πυραύλων να είναι συγκρίσιμες, αφού ο Zircon εκτιμάται ότι έχει μήκος μεταξύ 8-10 μέτρων και το P-800 μήκους 8,6 μέτρων στην έκδοση του ως πύραυλος εδάφους..
Δεδομένου ότι οι πύραυλοι έχουν περίπου ίδιες διαστάσεις, είναι δυνατό να εκτιμηθεί το μέγεθος της πολεμικής κεφαλής του Zircon με βάση το P-800. Οι P-800 έχουν ωφέλιμο φορτίο είτε 200 κιλών υψηλής εκρηκτικής ύλης ή πολεμική κεφαλή ημι-διατρητικής πολεμικής κεφαλής 250 κιλών.
Με βάση αυτό, μπορεί να ειπωθεί ότι οι Zircon έχουν μια κεφαλή 200 κιλών ή λιγότερο, λόγω του σχήματος του πυραύλου. Αυτό το καθιστά λιγότερο από ιδανικό για τον ρόλο της επίγειας επίθεσης.
Για παράδειγμα, ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander-M έχει ωφέλιμο φορτίο περίπου 700 κιλών και ο πύραυλος cruise Kalibr έχει ωφέλιμο φορτίο 450 κιλών κι έτσι είναι απίθανο να είναι σε θέση να καταστρέψει τις πιο καλά θωρακισμένες και προστατευόμενες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ λόγω της μικρής πολεμικής κεφαλής του.
Τέλος, ενώ η εμβέλεια των 300 – 400 χιλιομέτρων μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για την λειτουργία του ως αντιπλοϊκός πύραυλος, εντούτοις κάτι τέτοιο δημιουργεί αμφιβολίες για την χρησιμότητα του σε επίγεια εγκαταστάσεις, καθώς Zircon που βρίσκονται στο Καλίνινγκραντ μπορούν να χτυπήσουν τους περισσότερους στόχους στην Πολωνία, αλλά μέχρι εκεί.
Με τη Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας INF να έχει μπει “στον πάγο” είναι πολύ πιθανό οι πύραυλοι Zircon να βρεθούν ευάλωτοι λόγω του μικρού βεληνεκούς και πολεμικής κεφαλής τους, από άλλα εχθρικά πυραυλικά συστήματα με ανώτερους και ισχυρότερους συντελεστές ισχύος και τεχνικών χαρακτηριστικών.
Βέβαια, οι πύραυλοι Zircon δεν είναι όπλα που πρέπει να υποτιμηθούν, αλλά τα παραπάνω μειονεκτήματά του σε καταστροφικότητα και βεληνεκές δεν τους καθιστούν το ίδιο “ανησυχητικούς” όπως τα άλλα μεγάλα υπερηχητικά όπλα, όπως οι Kinzhal και ο Avangard.
Δείτε βίντεο:
Πηγή: National Interest