Ο Α/ΓΕΝ στον Σκαραμαγκά για «πρώτη επιθεώρηση»,ο Αβραμόπουλος και το χιούμορ Βενιζέλου

Λίγη ώρα πριν ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοινώσει το σχέδιο για την παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων, ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης πήγε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αυτά που διαπίστωσε και που του είπαν οι εργαζόμενοι δεν είναι ευχάριστα. Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι για να επαναλειτουργήσει το ναυπηγείο χρειάζονται περίπου 40 εκατομμύρια. Αν ο Σάφα πλήρωνε και το ναυπηγείο παρέμενε ανοιχτό το κόστος θα ήταν ασήμαντο.

Ο Α/ΓΕΝ είπε στους εργαζόμενους ότι όλα θα πάνε καλά και τους ευχαρίστησε για την ασφάλεια που παρείχαν στα υποβρύχια.

«Αγορά χρόνου»

Οι ανακοινώσεις Αβραμόπουλου για το θέμα των υποβρυχίων, ήταν το πρώτο θετικό πράγμα που ακούστηκε για την υπόθεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν ερωτήματα, ενστάσεις , προβληματισμοί για το αν και πως θα υλοποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε, αλλά τουλάχιστον υπάρχει -για πρώτη φορά- κάτι χειροπιαστό να συζητήσουμε και να κουβεντιάσουμε.

Το ένα μέρος του προβλήματος έστω και σε βάση θεωρητική ακόμη μπορεί να λυθεί. Και δεν χρειάζεται νομίζουμε να εξηγήσουμε πόσο σημαντικό είναι για το ΠΝ να παραλάβει τα τρία υποβρύχια 214 και το ένα 209 εκσυγχρονισμένο. Πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αντιμετωπίζουν λόγω της διάλυσής τους τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους πάντες.

Αν λειτουργήσει η λύση για τα υποβρύχια τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κερδίζουν πρώτα απ΄ όλα πολύτιμο χρόνο για να διερευνηθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει το μέλλον τους και μαζί την εργασία για περίπου 1000 οικογένειες. Μια λύση που προφανώς έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον Ισκαντάρ Σάφα. Η περίοδος που τα Ναυπηγεία βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ήταν από τις χειρότερες.

Η συμφωνία του 2010 την οποία εξακολουθεί να επικαλείται ο κ.Βενιζέλος αποδείχτηκε απλά καταστροφική. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρώην ΥΕΘΑ φημίζεται για την ικανοτητά του να ρητορεύει και όχι για το χιούμορ του. Γιατί η δήλωσή του από το Ιράν για το θέμα των υποβρυχίων μόνο με χιουμοριστική διάθεση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τι είπε;

«Χαίρομαι γιατί έγινε αυτό που είχα προτείνει στην τελευταία σχετική συζήτηση στη Βουλή. Η ευθεία επαφή με την διοίκηση των ΕΝΑΕ, στο πλαίσιο του νόμου του 2010, έδωσε γρήγορα αποτελέσματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι επόμενοι χειρισμοί των αρμοδίων υπουργών θα γίνουν στο παραπάνω πλαίσιο με ταχύ ρυθμό, με στόχο πάντα την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ελληνικής Δημοκρατίας και την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού”.

Είναι δύσκολο ακόμη και για τον πιο άσχετο να παραβλέψει ότι η αποσύνδεση της προόδου του ναυπηγικού έργου με τις πληρωμές στον Σάφα είναι η κύρια αιτία της σύγκρουσης και του αδιεξόδου. Συνεπώς καλό είναι όλοι μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεχάσουμε αυτή τη συμφωνία. Όχι να την επικαλούμαστε κιόλας.

Διαβάστε ακόμη:

6 ερωτήματα για την συμφωνία των υποβρυχίων