Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak φιλοξενεί τις δηλώσεις ενός στρατιωτικού εμπειρογνώμονα σχετικά με τα πυραυιλικά συστήματα της Μόσχας, τους S-300 και τους S-400.
Δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι οι ΗΠΑ δε θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το σύστημα πυραύλων S-300 της Σοβιετικής περιόδου που βρίσκεται στην κατοχή τους για να μελετήσουν το προηγμένο μοντέλο S-400, όπως αποκάλυψαν οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν το σοβιετικό σύστημα σε αμερικανική στρατιωτική βάση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανάλυσης Εμπορίου Όπλων Ιγκόρ Κοροτσένκο, η Ουάσιγκτον μπορεί να έχει πάρει το παλαιότερο σοβιετικό μοντέλο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από την Ουκρανία για «στρατιωτικούς σκοπούς κατάρτισης» αλλά σημείωσε ότι δε θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του μοντέλου S-300PT, που κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια, για να αντιμετωπίσει το σημερινό σύστημα.
Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι S-300 μπορούν να επιτύχουν στόχους μέχρι 250 χιλιόμετρα μακριά και να καταστρέψουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
Οι S-400 είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας, με την ικανότητα να μεταφέρει τρία είδη πυραύλων ικανά να καταστρέψουν στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise.
Οι S-300 στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times του 1996 , οι ΗΠΑ είχαν αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας S-300 από τη Ρωσία σε μια συναλλαγή που κάθε άλλο παρά διαφανής μπορεί να θεωρηθεί, όπως τονίζεται. Η αγορά έγινε σε μια περίοδο όπου η Ρωσία του Γέλτσιν ήταν ανήμπορη να χαράξει τη δική της πολιτική και ήταν διατεθειμένη να «πάει με τα νερά της Δύσης» προκειμένου προσελκύσει κεφάλαια τα οποία τα είχε μεγάλη ανάγκη η μετασοβιετική Ρωσία.
Η Υeni Safak εδώ αναφέρει πως οι S-300 αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ από την Ουκρανία, όμως το συγκεκριμένο δημοσίευμα των NYT σημειώνει πως οι Αμερικανοί διαπραγματεύτηκαν την αγορά τους με αξιωματούχους από τη Λευκορωσία. Η ασυνέπεια που διακρίνει το πως έγινε τελικά η αγορά είναι ενδεικτική του πόσο παρασκηνιακή ήταν.