Yars: Νέα ρωσικά γυμνάσια με συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων [vid, pics]

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει γυμνάσια με τη συμμετοχή αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πυρηνικών πυραύλων τύπου Yars, λιγότερο από ένα μήνα αφού είχε πραγματοποιήσει ασκήσεις ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων μαζί με τη σύμμαχό του Λευκορωσία.

Το υπουργείο δημοσιοποίησε βίντεο και εικόνες, όπου φαίνεται ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτήρας να κάνει ελιγμούς σε δασικούς δρόμους και να παίρνει θέση πριν στρατιώτες τον καλύψουν με δίχτυ παραλλαγής. «Παρόμοιες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από άλλες πυραυλικές μονάδες στο εγγύς μέλλον», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως πληρώματα εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Yars σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιφέρειες μετακινήθηκαν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων, για να προχωρήσουν σε ανάπτυξη και απόκρυψη των συστημάτων με μέσα παραλλαγής.

Τον Ιούνιο, η Ρωσία πραγματοποίησε γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα μαζί με τη Λευκορωσία, έπειτα απ’ αυτό που η Μόσχα δήλωσε πως ήταν απειλές από δυτικές δυνάμεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στη συνέχεια πως η Μόσχα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να διασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν αποκλείει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters