YAK-130: Το Ιράν απέκτησε ρωσικά αεροσκάφη στα οποία θα εκπαιδευτούν οι πιλότοι για τον χειρισμό των Su-35 [vid]

Τα πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν αναφέρουν ότι ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος YAK-130 ρωσικής κατασκευής βρίσκεται στη χώρα και έχει ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία.

Το ιρανικό πρακτορείο ISNA ανέφερε ότι το προηγμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος YAK-130 είναι σε θέση να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των πιλότων για να μάθουν να πετούν μαχητικά 4ης γενιάς.

Τον Απρίλιο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει μια συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία. Το Ιράν και η Ρωσία έχουν στενές σχέσεις, ειδικά σε ότι αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν βασικό στοιχείο του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Τεχεράνη έχει προσφέρει μια σειρά από αντιφατικές εξηγήσεις για τα drones, αρνούμενη πρώτα ότι τα προμήθευσε στη Μόσχα και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι πούλησε drones μόνο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Ωστόσο, ο όγκος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση δείχνει μια σταθερή προσφορά από το Ιράν σε όπλα στον πόλεμο.

Τον Ιούνιο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι το Ιράν παρέχει στη Ρωσία υλικά για την κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής drone ανατολικά της Μόσχας, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να καθιερώσει μια σταθερή προμήθεια όπλων.

Πηγή: Associated Press