Τους δανειστές “έδειξε” ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος για την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια να “συνθλιβεί” η ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Στην ομιλία του στο συνέδριο Exposec Defenseworld ο κ.Ήσυχος έδειξε ότι “κατέχει” το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, ανεξάρτητα αν κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με την οπτική του γωνία.
Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο κ.Ήσυχος είπε με έμφαση:
“Από τη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού, έβαλα προσωπικό στοίχημα για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση της κρατικής αμυντικής μας βιομηχανίας. Γνωρίζω τη δυσκολία του έργου, γνωρίζω την υπονόμευση που επιχειρήσουν σε αυτό το όραμα, γνωρίζω ποιοι δεν θέλουν ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Η μεγάλη περιπέτεια της χώρας μας είναι να σπάσει τη μέγγενη των δανειστών, τη μέγγενη του χρέους, τη μέγγενη του φιλελευθερισμού και της άκρατης ιδιωτικοποίησης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Θύμα των παραπάνω αποτέλεσε και η αμυντική βιομηχανία και άλλες εταιρείες όπως η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ”.
Ο κ. ΄Ησυχος πρόσθεσε:
“Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη των επικράτεια, υπάρχουν εφτά κρατικά εργοστάσια διεσπαρμένα, που διαθέτουν πανάκριβα μηχανήματα, που διέθεταν και διαθέτουν ακόμη και σήμερα πρωτοποριακή τεχνογνωσία. Όταν όμως, η χώρα προσχώρησε στα περίφημα «μνημόνια», τα πράγματα άλλαξαν. Όλοι γνωρίζουν και ακόμη περισσότερο οι δανειστές, ότι η αμυντική βιομηχανία μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα. Γι’ αυτό και στοχοποιήθηκε και μπήκε σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, προκειμένου να διαλυθεί και οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας, να προσφέρουν πρόσφορο έδαφος εις το διηνεκές για κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια.
Αναγκαστήκαμε λοιπόν ως χώρα να προχωρήσουμε σε οριζόντιες διαδικασίες εθελοντικής εξόδου των εργαζομένων, χωρίς να παραμετροποιηθεί το οτιδήποτε, χωρίς να τεθούν τα ελάχιστα κριτήρια εξόδου, χωρίς να ληφθεί υπόψη ποτέ ποιοι φεύγουν, πώς φεύγουν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αυτό, που τόσα χρόνια έχει εξελιχθεί σε εθνικό βίωμα και παράλληλα εθνικό καρκίνωμα: Η πελατειακή λογική και η πελατειακή σχέση.
Η έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού ήταν στοχευμένη, ενώ εκβιαστική υπήρξε και η στάση της Ευρωπαïκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να υπάρχουν μεν παραγγελίες, τα συμβατικά χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά, η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων του κράτους ισχνή, διότι οι παραγγελίες δεν μπορούν να εκτελεστούν. Και ο λόγος να είναι ο εξής: Υπάρχουν τα μηχανήματα, αλλά δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να τα δουλέψει, το οποίο αποτελεί την αρχή αλλά και το τέλος αυτού που ονομάζουμε αλυσίδα παραγωγής”.
Ο ΑΝΥΕΘΑ παραδέχτηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα που οδηγεί σε απαξίωση την αμυντική μας βιομηχανία είναι η “φυγή” του εξειδικευμένου προσωπικού και προανήγγειλε προσλήψεις:
“Πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού σε θέσεις, που η εταιρεία αιμορραγεί. Δεν είναι δυνατό παραγωγική εταιρεία να έχει ελάχιστους εργατοτεχνίτες και πληθώρα διοικητικού προσωπικού. Γιατί οι εθελούσιες έξοδοι ήταν γενικευμένες και όχι στοχευμένες; Γιατί δεν δόθηκαν κίνητρα στους αποχωρούντες, προκειμένου να μην απωλέσουν την αξιοπρέπειά τους μετά την έξοδό τους από την εταιρεία και αντίστοιχα κίνητρα στους τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων για παραμονή στην εταιρεία και αναζωπύρωση της παραγωγής; Αυτά αποτελούν πρώτιστο μέλημα, και δικό μου αλλά και της νέας διοίκησης”.
Διαβάστε ακόμη:
Γερμανία εναντίον ΗΠΑ στους εξοπλισμούς με συνταγή «ελληνική» από το Βερολίνο
Πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας:Ποιος θα έχει την Ελλάδα στην «εξοπλιστική επιρροή» του;