Τη θέση τους ως μεγαλύτερου εξαγωγέα όπλων στον πλανήτη εδραίωσαν την τελευταία πενταετία οι ΗΠΑ.
Τα έσοδα των κορυφαίων, αμερικανικών, εταιρειών όπλων ανήλθαν στα 420 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, αυξημένες κατά 4,6% από το 2017 και 47% (!) υψηλότερες από το 2002, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης.
Οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων στο διάστημα 2014-2018, ήταν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα. Μαζί και οι πέντε, αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού όγκου των εξαγωγών όπλων για το 2014-2018. Η ροή των όπλων αυξήθηκε στη Μέση Ανατολή μεταξύ 2009-2013 και 2014-2018, ενώ υπήρξε μία μείωση των ροών σε άλλες περιοχές.
Στη φετινή επισκόπησή του για τις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τη Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) υπολογίζει ότι η ποσότητα των όπλων που εξήχθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 10% την περίοδο 2013-2017 σε σύγκριση με την περίοδο 2008-2012.
Κατά την έρευνα του SIPRI, στις ΗΠΑ αναλογούσε το 34% των συνόλου των πωλήσεων όπλων την περίοδο αυτή, ενώ η χώρα πούλησε όπλα σε τουλάχιστον 98 χώρες. Μεγάλο μέρος των αμερικανικών εξαγωγών όπλων ήταν μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη.
Οι εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ την περίοδο 2008-2012 ανέρχονταν στο 30% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι κολοσσοί
Οι αμερικανικές εταιρείες ήταν υπεύθυνες για το 59% των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως. Η πρώτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων αμυντικών εταιρειών ανήκει στη Lockheed Martin με πωλήσεις όπλων ύψους 47,2 δισ. δολαρίων το 2018. Ακολουθεί η Boeing στα 29,2 δισ. δολάρια, λίγο πίσω έρχεται η η Northrop Grumman στα 26,2 δισ. δολάρια, η Raytheon στα 23,4 δισ. δολ. και η General Dynamics στα 22 δισ. δολάρια. Στην έκτη θέση βρίσκεται η βρετανική αμυντική εταιρεία BAE, στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι συγκρούσεις τροφοδοτούν τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και την Ασία
Σχεδόν οι μισές πωλήσεις των αμερικανικών όπλων είχαν προέλευση κράτη της Μέσης Ανατολής, ενώ στην Ασία κατέληξε σχεδόν το ένα τρίτο. Η Σαουδική Αραβία είναι η σημαντικότερη χώρα προορισμού των αμερικανικών εξαγωγών όπλων: αγόρασε σχεδόν το ένα πέμπτο του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξήγαγαν οι ΗΠΑ.
Στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως κατατάσσεται η Ρωσία, η οποία διεξάγει σχεδόν το ένα πέμπτο των παραδόσεων οπλισμού στον πλανήτη, διαθέτοντας όπλα σε 47 κράτη αλλά και στους αντάρτες που δρουν στην ανατολική Ουκρανία. Πάνω από τις μισές ρωσικές εξαγωγές είχαν προορισμό την Ινδία, την Κίνα το Βιετνάμ.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Γαλλία, ενώ ακολουθούν η Γερμανία και η Κίνα.
Πέντε χώρες -η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα- εισήγαγαν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των όπλων που πωλήθηκαν παγκοσμίως την ίδια περίοδο.
Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον πλανήτη για την υπό εξέταση περίοδο, με ποσοστό 12%. Σύμφωνα με τη μελέτη του SIPRI, βασικοί προμηθευτές εξοπλισμών της ασιατικής χώρας ήταν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Πηγή: The National Interest