WZ-7: Μαχητικά της Ιαπωνίας αναχαίτισαν τους κινεζικούς «Δράκους» πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα

Κινεζικά κατασκοπευτικά drones τύπου WZ-7 εμφανίστηκαν για δύο συνεχόμενες ημέρες πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, με αποτέλεσμα ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη να προσπαθούν να τα αναχαιτίσουν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν αναχαίτιση του WZ-7, ενός από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κινεζική υπηρεσία, ενώ πολλοί αναλυτές συνδέουν αυτά τα περιστατικά με τις πρόσφατες κινήσεις του κινεζικού αεροπλανοφόρου Liaoning στην ίδια περιοχή.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), με τη «μοναδική» σχεδίαση, μπορεί να ξεκινήσει να κάνει πιο τακτικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας δυνατότητες ανάλογες με το αμερικάνικο drone RQ-4 Global Hawk.

Η διαδρομή του κινεζικού drone

Την 1 Ιανουαρίου, το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) αποκάλυψε ότι ένα WZ-7 «Soaring Dragon» πετούσε πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ως μέρος μιας αποστολής που διήρκεσε σχεδόν όλη μέρα. Σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το drone εμφανίστηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη συνέχεια πέρασε από το στενό Miyako, το οποίο χωρίζει το κύριο νησί της Οκινάουα και τα νησιά Miyako, που ανήκουν στην Ιαπωνία.

Όταν έφτασε πάνω από τη Θάλασσα των Φιλιππίνων, το drone πέταξε νότια των νησιών Σακισίμα της Ιαπωνίας, πιο δυτικά, στη συνέχεια αντέστρεψε την πορεία του και κατευθύνθηκε πίσω προς το κύριο νησί της Οκινάουα.

Σε απάντηση, το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι μαχητικά της Νοτιοδυτικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JASDF), προσπάθησαν να τα αναχαιτίσουν. Σύμφωνα με πληροφοριες, τα μαχητικά αεροσκάφη F-15J Eagle ήταν εκείνα που αναχαίτισαν τους κινεζικούς «Δράκους», κάτι που θα ήταν λογικό καθώς αυτά τα αεροσκάφη εδρεύουν στην αεροπορική βάση Naha στο νησί της Οκινάουα.

Στις 2 Ιανουαρίου, το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ξανά δραστηριότητα από ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος WZ-7, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο και πετούσε σχεδόν πανομοιότυπη διαδρομή από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προς τη Θάλασσα των Φιλιππίνων, πλησιάζοντας κοντά στην Οκινάουα και άλλα απομακρυσμένα νησιά της Ιαπωνίας.

Πηγή: The Drive / Φωτογραφία Γενικό Επιτελείο Ιαπωνίας