Wing Loong: Η Ιταλία «τσάκωσε» φορτίο με κινεζικά drones που είχαν προορισμό τη Λιβύη και τον στρατηγό Χάφταρ

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν δύο στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής τύπου Wing Loong που προορίζονταν για τη Λιβύη και ήταν «μεταμφιεσμένα» σε εξοπλισμό ανεμογεννητριών, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η τελωνειακή υπηρεσία της Ιταλίας.

Τα αποσυναρμολογημένα drones βρέθηκαν σε έξι κοντέινερ στο λιμάνι Gioia Tauro στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, κρυμμένα ανάμεσα σε πτερύγια ανεμογεννητριών, μαζί με δύο σταθμούς ελέγχου, ανέφερε η ανακοίνωση. Το υλικό κατασχέθηκε δεδομένου ότι η πληγείσα από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη υπόκειται σε διεθνές εμπάργκο όπλων.

Στις 18 Ιουνίου, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera είχε αποκαλύψει ότι η επιχείρηση των ιταλικών αρχών έγινε μετά από πληροφορία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τα drones τύπου Wing Loong κατασχέθηκε από ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ερχόταν από το λιμάνι Γιαντιάν της νότιας Κίνας και κατευθυνόταν προς τη Βεγγάζη, ένα λιμάνι της ανατολικής Λιβύης που ελέγχεται από τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, ανέφερε η εφημερίδα.

Το γνωστό drone τύπου Wing Loong I

Πριν περίπου δύο μήνες, δύο πρώην υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών στον Καναδά κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε συνωμοσία για την πώληση κινεζικής κατασκευής drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη.

Ο Fathi Ben Ahmed Mhaouek, 61 ετών, και ο Mahmud Mohamed Elsuwaye Sayeh, 37 ετών, κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για την απόκτηση κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον Χάφταρ σε αντάλλαγμα για αποστολές πετρελαίου στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από: Reuters, Libya Observer / Φωτογραφία αρχείου Reuters