Watchkeeper: Βρετανικό UAV συνετρίβη στη Θάλασσα ανοιχτά της Κύπρου

Ένα στρατιωτικό drone της Βρετανίας με την ονομασία Watchkeeper, αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να πετάξει υπό κακές καιρικές συνθήκες, συνετρίβη στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Το Watchkeeper τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία με τον βρετανικό στρατό το 2014 στο Αφγανιστάν. Αλλά το σύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει συντριβεί τουλάχιστον επτά φορές, με δύο να χάνονται στη θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας και έναν σημαντικό αριθμό να συντρίβεται κατά την προσγείωση.

Ένα drone χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης για το πώς το UAV θα αντιμετωπίσει τις δύσκολες και κρύες καιρικές συνθήκες.

Το τελευταίο drone που συνετρίβη πετούσε από την βάση της RAF στο Ακρωτήρι στην Κύπρο όταν έπεσε στη θάλασσα στις 29 Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εκπαιδευτικής πτήσης.

Σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία Thales, το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί εντός δύο ωρών. Μέρος του στόλου έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη.

Σύμφωνα με επίσημη αναφορά: «Το αυτόματο σύστημα προσγείωσης φαίνεται να λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί σε καλό καιρό, αλλά σε κακές καιρικές συνθήκες, όπως χαμηλή νέφωση, ομίχλη, ριπές, βροχόπτωση ή συνδυασμό αυτών των συνθηκών, εμφανίζονται «ανωμαλίες» στο σύστημα του drone.

Με πληροφορίες από: DailyMail / Φωτογραφία Twitter