«Βρέχει» βόμβες στη Μέση Ανατολή και δις στις ΗΠΑ! Παραγγελίες μαμούθ για όπλα

Οι “φωτιές” που έχουν ανάψει στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική κάνουν τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπλων να “πετάνε” από τη χαρά τους. Οι New York Times σε άρθρο τους επισημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται για παραγγελίες πολλών δις δολαρίων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιθέσεών τους στην Υεμένη και στη Συρία.

Η αμερικανική εφημερίδα ενδεικτικά επισημαίνει: “Η Σαουδική Αραβία “πετά” με τα F -15 της Boeing.Τα ΗΑΕ με τα F-16 της Lockheed Martin. Σύντομα τα Εμιράτα θα παραλάβουν ένα στόλο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator” .Την ώρα που το Πεντάγωνο συρρικνώνει τον προϋπολογισμό του , οι παραγγελίες αυτές αντισταθμίζουν την “χασούρα”.

Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία η Αίγυπτος όλες αυτές η χώρες έχουν μπει στην ουρά για να αγοράσουν αμερικανικής κατασκευής πυραυλους, βόμβες και άλλα όπλα, ανανεώνοντας το οπλοστάσιο τους.

Η Ουάσινγκτον προβληματίζεται για τις πωλήσει οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε χώρες της περιοχής. Ο χάρτης των συμμάχων της έχει πολλές φορές επανασχεδιαστεί και άλλες τόσες αμερικανικά όπλα βρέθηκαν σε χέρια πρώην συμμάχων που έγιναν …εχθροί. Ωστόσο οι διασταγμοί του Πενταγώνου έχουν ξεπεραστεί. Είναι πολλά τα λεφτά…Η Σαουδική Αραβία δαπάνησε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα πέρυσι και έχει γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη,στην Στοκχόλμη το οποίο παρακολουθεί τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες. Τα Εμιράτα έφθασαν σχεδόν τα 23 δισεκατομμυρια δολαρια το περασμένο έτος, τρεις φορές περισσότερα από αυτά που δαπανήθηκαν το 2006.

Πέρυσι, το Κατάρ υπέγραψε συμφωνίες 11.000.000.000 δολαρίων με το Πεντάγωνο να αγοράσει επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και συστήματα Patriot . Τώρα ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη αγορά F-15 από την Boeing για να αντικαταστήσει τo γηρασμένο στόλο των Mirage.

Η Boeing άνοιξε ένα γραφείο στη Ντόχα του Κατάρ, το 2011, και η Lockheed Martin ετοιμάζει ένα γραφείο εκεί φέτος. Η Lockheed προβλέπει ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στις περιοχές του “χρήματος” θα συνεχιστούν και αυτό την κάνει να αισιοδοξεί για την πώληση του F-35. Μετά μάλιστα από την οριστικοποίηση της πώλησης ρωσικών S-300 στο Ιράν , το “αόρατο” F-35 αναμένεται να έχει ζήτηση.

Με λίγα λόγια “χρυσές δουλειές”.