Βρέθηκε το βυθισμένο F-35B: Επόμενο βήμα η ανάκτηση του stealth μαχητικού

«Θετική» χαρακτηρίζεται η εξέλιξη στην υπόθεση του βυθισμένου stealth μαχητικού πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35B του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το αεροσκάφος εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, κατά πάσα πιθανότητα, την έναρξη της διαδικασίας για την ανάκτηση του.

Το απρόσμενο αυτό ατύχημα σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου, όταν το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth πραγματοποιούσε ασκήσεις στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή νοτίως της Κρήτης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Stephen Lovegrove ενώπιον Βρετανών βουλευτών: «Καταλαβαίνω ότι οι ειδικοί γνωρίζουν που βρίσκεται το αεροσκάφος. Ναι, το εντοπίσαμε. Δεν το έχουμε ανακτήσει ακόμα».

Ο υψηλόβαθμος Βρετανός αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι είχαν ληφθεί αμέσως τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εξαιρετικά ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών για τον εξοπλισμό και τα συστήματα του F-35B, καθώς έγινε εμφανής κάποια ρωσική δραστηριότητα ή ενδιαφέρον γύρω από το σημείο της συντριβής.

Ο ίδιος στη συνέχεια υπογράμμισε πως: «Η ανάκτηση του καταγραφέα δεδομένων πτήσης και τα συντρίμμια  είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για μια ακριβή έρευνα που θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τα αίτια της συντριβής. Σαφώς, η ταχεία ανάκτηση του αεροσκάφους είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε και συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους, αλλά δεν μπορώ να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας».

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα viral βίντεο, το οποίο φαίνεται να αποκαλύπτει καρέ – καρέ τις δραματικές στιγμές από την άτυχη συντριβή του stealth μαχητικού:

Πηγή: The National / Φωτογραφία αρχείου