Βρετανικό ΥΠΑΜ: «Σχεδόν βέβαιο» ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε πυρομαχικά στη Ρωσία

Την βεβαιότητα ότι η Βόρεια Κορέα έχει εφοδιάσει με πυρομαχικά την Ρωσία εκφράζει το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του στο ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο που συντάσσουν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζουν την εκτίμηση πως παρά την επίσημη απόρριψη των σχετικών αναφορών από τη Ρωσία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι βορειοκορεατικά πυρομαχικά έχουν φτάσει σε αποθήκες πυρομαχικών στη δυτική Ρωσία και είναι αυτές οι αποθήκες που υποστηρίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

«Εάν η Βόρεια Κορέα διατηρήσει την πρόσφατη κλίμακα και τον ρυθμό των αποστολών που σχετίζονται με τον στρατό (περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια τις τελευταίες εβδομάδες), θα είναι σε πορεία να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ξένους προμηθευτές όπλων της Ρωσίας, μαζί με το Ιράν και τη Λευκορωσία», αναφέρει το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

Επισημαίνει ακόμη πως προς το παρόν δεν είναι σαφές τι έχει συμφωνήσει η Ρωσία να παράσχει στη Βόρεια Κορέα ως αντάλλαγμα, εκτιμώντας πως είναι απίθανο να έχει οριστικοποιηθεί το πλήρες πακέτο.

Το Βρετανικό ΥΠΑΜ θεωρεί ωστόσο πως αυτό ήταν πιθανότατα ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ρωσικών επισκέψεων ανώτατου επιπέδου στη Βόρεια Κορέα.

Οι εκτιμήσεις που κάνει με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το Βρετανικό ΥΠΑΜ, αλλά και οι σχετικές καταγγελίες άλλων χωρών όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, προσκρούουν στις σχετικές διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Διαβάστε ακόμη: «Η Βόρεια Κορέα παρέδωσε σημαντικό αριθμό πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία» λέει ο Λευκός Οίκος

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές τέτοιες αναφορές, είναι όλες αβάσιμες κατά κανόνα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Τέτοιου είδους αναφορές κυκλοφορούν πολύ καιρό. Δεν βλέπουμε λόγο να το σχολιάσουμε αυτό».

«Η Βόρεια Κορέα είναι γείτονάς μας και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε στενές σχέσεις σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεχόμενος πιο πιεστικά ερωτήματα για το εάν έχουν γίνει τέτοιου είδους προμήθειες, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε γι’ αυτό με κανένα τρόπο».