Βρετανία: Tο μυστικό πρόγραμμα για UAV που θα σταλούν στην Ουκρανία – Δοκιμάζουν drone «καμικάζι» από 3D εκτυπωτή

Η Βρετανία έχει ξεκινήσει δοκιμές σε διάφορους τύπους drones, στο πλαίσιο ενός μυστικού προγράμματος, για συστήματα τα οποία θα στείλει στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πέντε βρετανικές εταιρείες έκαναν επίδειξη των μη επανδρωμένων ενάεριων συστημάτων τους στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Σε αυτά τα UAV συμπεριλαμβάνονται και συστήματα «C2, VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση) και ένα μοναδικό drone καμικάζι με φτερά σε σχήμα δέλτα που έχει κατασκευαστεί από έναν 3D εκτυπωτή», αποκάλυψε το The War Zone, επικαλούμενο την αμυντική εταιρεία QinetiQ, η οποία ήταν μία από τους συμμετέχοντες.

Τα συστήματα που υποβλήθηκαν σε δοκιμές σε ειδική βάση στην Βρετανία περιελάμβαναν πειραματικά συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Το μυστικό πρόγραμμα drone που έχει ξεκινήσει η Βρετανία στοχεύει να «παρέχει συστάσεις για συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν άμεσα από τον ουκρανικό στρατό» και αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας «KINDRED» του βρετανικού ΥΠΑΜ να αξιολογήσει τα όπλα και τον εξοπλισμό που αποστέλλονται στην Ουκρανία εντός τεσσάρων μηνών.

Το QinetiQ δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των άλλων συμμετεχόντων στη δήλωσή του, η οποία αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της εταιρείας από την στιγμή που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία άρχισαν να την αναπαράγουν, υποδηλώνοντας τον μυστικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία QinetiQ