Βουλγαρία: «Τρέχουν» τα εξοπλιστικά προγράμματα για Stryker, F-16 και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα

«Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στη υποστηρίζεται από τη νομοθεσία μέχρι το τέλος του έτους και έπειτα», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Ατανάς Ζαπριάνοφ, αφού το κοινοβούλιο στη Βουλγαρία επικύρωσε μια διεθνή συμφωνία για την απόκτηση πυρομαχικών για οχήματα Stryker και ενέκρινε ψήφισμα για επενδυτικές δαπάνες για την αγορά αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

Η απόκτηση αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία σημειώνει απρόσκοπτη πρόοδο, όπως συμβαίνει με τα οχήματα μάχης των χερσαίων δυνάμεων και με τα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό. Το νέο βήμα είναι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

«Από εδώ και στο εξής, θα εργαστούμε για την εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων», είπε ο Ζαπριάνοφ. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Εμίλ Εφτίμοφ, δήλωσε ότι το ψήφισμα της Βουλής ήταν το πιο ουσιαστικό των τελευταίων ετών. Το ψήφισμα ανοίγει το δρόμο για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό συστημάτων αεράμυνας έως το 2031.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοεμβρίου του 2023, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την αγορά 183 οχημάτων μάχης Stryker ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προμήθειας και παραλαβής των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 70, η Βουλγαρία αναμένεται να έχει οκτώ F-16 και 14 εκπαιδευμένους πιλότους για εκείνα έως το τέλος του 2025, έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, επτά από τα βουλγαρικά αεροσκάφη βρίσκονται στη γραμμή συναρμολόγησης, που σημαίνει ότι τα τρία εξ αυτών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024. Έως τον Μάρτιο του 2025, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση άλλων δύο πιλότων και 84 τεχνικών. Άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν στη Βουλγαρία το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και τα εναπομείναντα δύο θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του επόμενου χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters