Βουλγαρία: Συνετρίβη εκπαιδευτικό αεροσκάφος L-39 – Νεκροί οι δύο πιλότοι [vid]

Πρώτη ενημέρωση 16.33

Δεύτερη ενημέρωση 16.43

Το υπουργείο Άμυνας στην Βουλγαρία ανακοίνωσε πριν λίγο ότι ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος L-39 ZA συνετρίβη κοντά στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo.

Από τη συντριβή έχει προκληθεί φωτιά και σωστικά και πυροσβεστικά συνεργεία έχουν φτάσει στο σημείο για να την κατασβέσουν. Ο Υπουργός Άμυνας της χώρας επιβεβαίωσε τον θάνατο των δύο πιλότων, δύο έμπειρων εκπαιδευτών της Πολεμικής Αεροπορίας, που προετοιμάζονταν μήνες για την αεροπορική επίδειξη του Σαββάτου. Το αεροσκάφος πετούσε σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του καθίσματος εκτίναξης.

Το σοβιετικής κατασκευής διθέσιο αεροσκάφος L-39ZA, το οποίο αναβαθμίστηκε το 2022 για να πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, έπιασε φωτιά μετά από τη συντριβή του στις 12:30 σε δασώδη περιοχή.

Οι δύο αξιωματικοί εκπαιδευτές, γεννημένοι το 1973 και το 1996, δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα εφεδρικά αλεξίπτωτα για να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος και πέθαναν ακαριαία.

«Ήταν από τους καλύτερους και είχαν πραγματοποιήσει αυτές τις ασκήσεις πολυάριθμες φορές», τόνισε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ντίμιταρ Πετρόφ.

Το ατύχημα σημειώθηκε κατά την προετοιμασία για την αεροπορική επίδειξη που είχε προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο. Όπως μεταδίδει το BTA, ο υπουργός Άμυνας στην Βουλγαρία Atanas Zapryanov ακύρωσε την αεροπορική έκθεση μετά τη συντριβή του L-39, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής και κηρύχθηκε ημέρα πένθους για τις ένοπλες δυνάμεις.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος μαχητικών και πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, σήμερα το πρωί, λίγο πριν το δυστύχημα, στην ίδια αεροπορική βάση ήταν συγκυβερνήτης σε μια πτήση με αεροσκάφος F-16, μετά από πρόσκληση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, παρόμοιο με αυτά με τα οποία θα εξοπλiσtει ο στρατός από το 2025.

Η αυριανή αεροπορική επίδειξη θα γινόταν με αφορμή την 20η επέτειο από την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την 35η επέτειο από την εισαγωγή του αεροσκάφους MiG-29 στη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία.