Η Βουλγαρία περιμένει τα νέα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου F-16, ωστόσο το Υπουργείο Άμυνας έχει στρέψει την προσοχή του σε μια «ενδιάμεση λύση» προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας και έτσι ζήτησε προσφορές από τέσσερις χώρες για την προσωρινή μίσθωση μαχητικών αεροσκαφών.
Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη αυτά μέχρι να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία τα αμερικανικά F-16, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2027 ή το 2028. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια δεύτερη παραγγελία οκτώ επιπλέον μαχητικών αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε το 2028 η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει μια πλήρη μοίρα μαχητικών F-16 Block 70.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Defense News αλλά και το Janes, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα σουηδικά Gripen, τα γαλλικά Rafale και παλαιότερα αμερικανικά F-16 από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, μόνο η Γαλλία και η Σουηδία έχουν απαντήσει στις προσφορές, όπως ανέφερε ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό.
Ο προγραμματισμός παραλαβής μαχητικών
Βάσει του προγραμματισμού, τα βουλγαρικά μαχητικά τύπου MiG-29 θα αποσυρθούν από την υπηρεσία το 2023, ενώ το 2025 θα φτάσουν στην χώρα τα πρώτα F-16 βάσει της συμφωνίας του 2019, αλλά η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία θα χρειαστεί από δύο έως τρία χρόνια πριν μπορέσει να τα αναπτύξει σε αποστολές και επιχειρήσεις. Τέλος, η δεύτερη παρτίδα οκτώ μαχητικών τύπου F-16 πρόκειται να παραδοθούν στη Βουλγαρία το 2027 εάν υπογραφεί η προτεινόμενη συμφωνία.
Ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι η χώρα σχεδιάζει να μισθώσει και όχι να αγοράσει τα αεροσκάφη της «ενδιάμεσης λύσης» και να τα χρησιμοποιήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όταν λήξει η περίοδος μίσθωσης τότε είναι πιθανή μια διαπραγμάτευση είτε για την επιστροφή των μαχητικών στην χώρα – προμηθευτή είτε για την εξαγορά τους και την μόνιμη ένταξη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας.