Βουλγαρία: «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μας δώσουν F-16, πρέπει να συνεχίσουμε με τα MiG-29» λέει ο Υπουργός Άμυνας

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 για την αντικατάσταση των αεροσκαφών MiG-29 και συνιστούν στη Βουλγαρία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα MiG-29, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ παραθέτοντας επιστολή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά την διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής.

Ο Στογιάνοφ πρόσθεσε ότι το υπουργείο του εργάζεται για την παράταση της διάρκειας ζωής των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29. 

Ο Ivaylo Mirchev βουλευτής του Continue the Change – Democratic Bulgaria ρώτησε τον Υπουργό Άμυνας σχετικά με το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να χρησιμοποιήσει ένα ποσό για να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό σε περίπτωση που η Βουλγαρία δώσει στην Ουκρανία σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και ποιες ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο Άμυνας. Ο Στογιάνοφ είπε ότι το ποσό καθώς και αυτό που έχει προσφέρει η αμερικανική πλευρά είναι απόρρητες πληροφορίες.

«Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει προτάσεις για παροχή όπλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης», σημείωσε ο Στογιάνοφ. «Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στην εξουσία, υπήρχαν αιτήματα για αεροσκάφη Su-25 και MiG-29, οβίδες και άλλο οπλισμό, αλλά δεν έγινε κάποια αποστολή», πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία έχει υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά 16 νέων μαχητικών F-16, που κατασκευάζονται ήδη από την Lockheed Martin. Καθώς όμως η παράδοση του πρώτου μαχητικού αναμένεται να γίνει μετά το 2025, η Σόφια θέλει να μισθώσει άλλα αεροσκάφη για να καλύψουν το «κενό» στην προστασία του εναέριου χώρου της.

Η διάρκεια πτήσης των βουλγαρικών MiG-29 λήγει στα μέσα του έτους, αλλά παρόλα αυτά ο στρατός σκοπεύει να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί μέχρι το τέλος του 2023. Τον περασμένο Μάρτιο, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια έξι κινητήρων για τα σοβιετικά αεροσκάφη.

Πηγή: BTA