Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα ότι χθες Κυριακή εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την έβδομη πυραυλική δοκιμή σε διάστημα ενός μήνα, εγείροντας ανησυχίες ότι ενδέχεται να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων.
Η προηγούμενη φορά που η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει τόσους πολλούς πυραύλους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν το 2019, μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ- Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
“Μια εκτόξευση εκτίμησης του βαλλιστικού πυραύλου εδάφους – εδάφους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-12 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή”, η οποία “επιβεβαίωσε την ακρίβεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα” του πυραύλου, που βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει την Κυριακή πως τα ξημερώματα εντοπίστηκε “ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε σε υψηλή γωνία«. Η υψηλή γωνία σημαίνει ότι ο πύραυλος δεν έφτασε το μέγιστο των δυνατοτήτων του σε βεληνεκές.
Το KCNA επιβεβαίωσε σήμερα ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας “το σύστημα εκτόξευσης σε πιο υψηλή γωνία” για να προστατευθεί η ασφάλεια των γειτονικών χωρών και πρόσθεσε ότι στην κεφαλή του πυραύλου είχε τοποθετηθεί φωτογραφική μηχανή. Το επίσημο πρακτορείο δημοσίευσε εικόνες που ελήφθησαν από αυτή τη φωτογραφική μηχανή.
Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα ακολουθεί “αντίστοιχη οδό”με αυτή του 2017, όταν είχε οξυνθεί ιδιαίτερα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Η Πιονγκγιάνγκ “βρίσκεται κοντά στο να σπάσει το μορατόριουμ” που έχει επιβάλει η ίδια στις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, εκτίμησε χθες Κυριακή ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε- ιν.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ίδια ανησυχία. “Δεν πρόκειται μόνο για τα όσα έκαναν χθες, αλλά για το γεγονός ότι αυτό αποτελεί συνέχεια ενός αρκετά σημαντικού αριθμού δοκιμών αυτό τον μήνα”, εκτίμησε.
“Προφανώς δεν επιθυμούμε να δούμε νέες δοκιμές και έχουμε ζητήσει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας να απέχει από νέες δοκιμές”, πρόσθεσε.
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη βόρεια επαρχία Τζαγκάνγκ, από όπου η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει τους τελευταίους μήνες και άλλους πυραύλους, υπερηχητικούς, όπως έχει ανακοινώσει η ίδια.
Έφτασε σε μέγιστο ύψος 2.000 χιλιομέτρων και διένυσε περίπου 800 χιλιόμετρα μέσα σε διάστημα 30 λεπτών προτού πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας, διευκρίνισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας.
Η Πιονγκγιάνγκ είχε δοκιμάσει έναν πύραυλο Hwasong-12 το 2017, ο οποίος είχε διανύσει απόσταση 787 χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε ύψος 2.111 χιλιομέτρων. Τότε οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι ο πύραυλος είχε την ικανότητα να διανύσει 4.500 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει το νησί Γκουάμ, μια αμερικανική κτίση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Διαβάστε ακόμη Ticonderoga: Αποσυρθέντα καταδρομικά ως «αντιπυραυλική ασπίδα» στο Γκουάμ ;
Το 2017 την εκτόξευση ενός Hwasong-12 ακολούθησε η εκτόξευση ενός Hwasong- 15, ο οποίος μπορεί να φτάσει ως τη Βόρεια Αμερική, υπογράμμισε ο Χονγκ Μιν του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση.
Η τελευταία δοκιμή “προαναγγέλλει το ενδεχόμενο εκτόξευσης διηπειρωτικών, βαλλιστικών πυραύλων και την άμεση διακοπή του μορατόριουμ χρησιμοποιώντας το χαρτί της εκτόξευσης ενός Hwasong-12”, εξήγησε σε σημείωμά του.
Μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2021, η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε τις διάφορες προτάσεις διαλόγου που έκανε η Ουάσινγκτον. Και ο Κιμ επανέλαβε τον Δεκέμβριο ότι προτεραιότητά του είναι να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιο της χώρας.
“Αγκιστρωμένος στα όπλα”
Το βορειοκορεατικό καθεστώς απείλησε στις 20 Ιανουαρίου ότι θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές ή τις πυραυλικές δοκιμές, δηλώνοντας ότι είναι αναγκάζεται λόγω της “εχθρικής” πολιτικής των ΗΠΑ απέναντί του.
Η Πιονγκγιάνγκ, που είναι αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες καθώς παρατηρείται στη χώρα, σύμφωνα με αναφορές, μεγάλη άνοδος των τιμών των τροφίμων, ενδέχεται να αναζητεί να αποκομίσει γρήγορα οφέλη, εκτιμά ο Λιμ Έουλ- τσουλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Kyungnam της Σεούλ.
Ο Κιμ Γιονγκ- Ουν είναι “αγκιστρωμένος στα όπλα αιχμής”, τονίζει.
Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό, η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με όπλα αιχμής ώστε οι ΗΠΑ να αναγκαστούν “να υποκύψουν” στις απαιτήσεις της.
“Θεωρεί την επιτυχία στον στρατιωτικό τομέα ως το καλύτερο όπλο για την αποκατάσταση της υπερηφάνειας και την ανόρθωση του στάτους του ως ηγέτη αλλά και του κράτους”, εξηγεί ο Λιμ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Ντέμπσεϊ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, “τίποτα στην ανακοίνωση (του KCNA) ή στις περιορισμένες φωτογραφίες (που μεταδόθηκαν) δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια αλλαγή ή σημαντική τεχνική βελτίωση” στο οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, είτε πρόκειται για βελτιώσεις στις προόδους του 2017 είτε για μεταγενέστερες προόδους”, πρόσθεσε.