Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διέψευσε πως προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα και πυρομαχικά, μετά την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ πως έστειλε ρουκέτες και πυραύλους στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ (Wagner), η οποία πρωταγωνιστεί τελευταία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παρουσίασε φωτογραφικό υλικό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που είπε πως εικονίζουν ρωσικά τρένα να επιστρέφουν από τη Βόρεια Κορέα φορτωμένα με στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών για τη Wagner. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τη Wagner «εγκληματική οργάνωση», ενώ ανακοίνωσε πως έστειλε το υλικό που διαθέτει στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Σήμερα εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «ανόητη προσπάθεια να δικαιολογηθεί» η μελλοντική αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία από την αμερικανική κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την Πέμπτη 31 άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο. Ο Κουόνγκ Τζονγκ Γκαν, γενικός διευθυντής του τμήματος αμερικανικών υποθέσεων, μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA περί «εντελώς κατασκευασμένης φήμης» και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες εντελώς ανεπιθύμητες» για αυτή αν συνεχίσει να τη διαδίδει.
Η απάντηση της Πιονγιάνγκ
«Η προσπάθεια κατασπίλωσης της εικόνας» της Βόρειας Κορέας «με την κατασκευή ενός πράγματος που δεν υπάρχει είναι σοβαρή πρόκληση, που δεν μπορεί να επιτραπεί ποτέ και ενδέχεται να προκαλέσει αντίδραση», συνέχισε. Αναφερόμενος στην προσεχή παράδοση αμερικανικών αρμάτων μάχης στον ουκρανικό στρατό, έκανε λόγο για «ανήθικο έγκλημα» με σκοπό «να διατηρηθεί ασταθής η διεθνής κατάσταση».
Ήδη προχθές Παρασκευή η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, προσωπικότητα με επιρροή στη Βόρεια Κορέα, επέκρινε τις ΗΠΑ για τις νέες υποσχέσεις τους να στείλουν κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, κρίνοντας πως όχι απλά παραβίασαν, αλλά «απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την κόκκινη γραμμή».
Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα, είναι από τους λιγοστούς συμμάχους της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο. Πέρα από τη Συρία και τη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη άλλη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ, τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι, στην ανατολική Ουκρανία.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters