«Βόμβα» με F-35 και JSM: Τα stealth μαχητικά της USAF εξοπλίζονται με τους προηγμένους πυραύλους cruise εντός της ατράκτου [pics]

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg για την προμήθεια των προηγμένων πυραύλων cruise τύπου Joint Strike (JSM), καθώς όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματούχοι, πλέον τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς θα μπορούν να φέρουν τους πυραύλους πολλαπλών ρόλων εντός της ατράκτου τους, «προστατεύοντας» έτσι τις stealth ιδιότητές τους.

Τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία όσο και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την υπογραφή της σύμβασης, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να αναφέρει ότι η πρώτη παρτίδα των πυραύλων τύπου JSM θα κοστίσει 141 εκατ. δολάρια, δίχως να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό πυραύλων πολλαπλών αποστολών που θα παραλάβει η USAF, ωστόσο τόνισε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου 2026.

Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο για το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών F-35, καθώς οι πύραυλοι cruise τύπου JSM θα τους δίνουν την ικανότητα να πραγματοποιούν πλήγματα ακριβείας τόσο κατά χερσαίων στρατηγικών στόχων όσο και κατά πολεμικών πλοίων ή άλλων απειλών σε αεροναυτικές επιχειρήσεις, μέχρι η USAF να παραλάβει τους περίφημους πυραύλους τύπου LRASM.

Τα χαρακτηριστικά τους

Οι πύραυλοι τύπου JSM προέρχονται από τους γνωστούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Naval Strike Missile (NSM), έχουν βάρος 416 κιλά, εκ των οποίων 118 κιλά ζυγίζει η πολεμική κεφαλή, έχουν επίσης μήκος 4 μέτρα, αναπτύσσουν υψηλές υποηχητικές ταχύτητες και έχουν μέγιστη εμβέλεια 275 χιλιομέτρων ή 150 ναυτικών μιλίων και διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά, δηλαδή μειωμένη θερμική υπογραφή στα ραντάρ.

O Naval Stike Missile (πάνω) και ο Joint Strike Missle (κάτω).

Ακόμα, χρησιμοποιούν GPS, σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και σύστημα χαρτογράφησης εδάφους για να κατευθύνονται με ακρίβεια προς τον στόχο, αξιοποιώντας παράλληλα έναν παθητικό ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης, που του επιτρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε πεδία επιχειρήσεων όπου έχουν αναπτυχθεί εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η Πολεμική Αεροπορία των των ΗΠΑ έχει την δυνατότητα για stand off πλήγματα ειδικά σε ναυτικά πεδία επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: TWZ και Kongsberg