Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ζήτησε επίσημα 25 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Breaking Defense, επικαλούμενο πηγές πληροφόρησης επί του θέματος, λέγοντας μάλιστα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απέστειλε σχετική LOR (Letter Of Request) την περασμένη εβδομάδα.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην διαδικασία μέσω Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS – Foreign Military Sales), μετά το οποίο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για λεπτομέρειες όπως η ποσότητα του στρατιωτικού υλικού και οι τιμές. Το Ισραήλ έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια την ανάγκη να εξοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 που διαθέτει, με μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και με πυρομαχικά τα οποία θα μπορούν να καταστρέφουν εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν τα οποία έχουν ενισχυμένη προστασία και οχύρωση, όπως για παράδειγμα οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση «φορτωμένων» F-15EX, οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι έβαλαν στο μάτι τα νέα, προηγμένα αμερικανικά μαχητικά και σύμφωνα με το Breaking Defense, οι πρώτες παραδόσεις των αεροσκαφών αναμένονται το 2028, αν όλα πάνε καλά. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing, το F-15EX «φέρει περισσότερο ωφέλιμο φορτίο από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό στην κατηγορία του και μπορεί να εκτοξεύσει υπερηχητικά όπλα βάρους 3.171 κιλών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) επιδιώκει την αγορά 25 μαχητικών αεροσκαφών F-15EX και παράλληλα την αναβάθμιση, σε αυτή τη νέα προηγμένη έκδοση, των υφισταμένων 25 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15I, δίχως ωστόσο την ενσωμάτωση συστήματος fly-by-wire. Ισραηλινή πηγή ενημέρωσης τόνισε ότι σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή είναι οι περιορισμοί στις αμυντικές δαπάνες, καθώς δεν επιτρέπει την αναβάθμιση σε μεγάλο αριθμό ισραηλινών F-15. Ενδεικτικά, το Ισραήλ διαθέτει 50 μαχητικά τύπου F-15 σε εκδόσεις A/B/C/D και 25 μαχητικά τύπου F-15 I.
Η ανάπτυξη με τα F-35 και τα…Su-35S του Ιράν
Το Ισραήλ εκτιμάει ότι σε μελλοντικά σενάρια επιχειρήσεων, οι εχθρικοί στόχοι θα προστατεύονται από προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Έτσι, το πρώτο «κύμα» θα αποτελείται από stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35I «Adir» τα οποία θα καταφέρουν να εξουδετερώσουν την εχθρική αεράμυνα και έτσι θα «ανοίξουν τον δρόμο» ώστε τα επόμενα «κύματα» με τα μαχητικά αεροσκάφη F-15, ιδανικά στο μέλλον και τα F-15EX, να αναπτυχθούν προκειμένου να πραγματοποιήσουν καταστροφικές και ισοπεδωτικές επιδρομές, χάρη στο μεγάλο ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικών.
Επίσης, το Ισραήλ φαίνεται ότι λαμβάνει αρκετά σοβαρά την ολοένα και πιο ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Ιράν, με πρόσφατες αναφορές να κάνουν λόγο για συμφωνία προμήθειας ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Su-35S από το Ιράν, αλλά και πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου S-400.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με την απειλή της Χεζμπολάχ από το Λίβανο, με πιθανό μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών και πυραύλων κατά ισραηλινού εδάφους, έχουν αναγκάσει την IAF να στρέφεται προς την λύση των F-15ΕX, που υπολογίζεται ότι θα είναι πιο «cost – effective» και άρα πιο οικονομική εναλλακτική λύση από την αναβάθμιση του συνόλου του υφιστάμενου στόλου μαχητικών F-15.