«Βόμβα» Μακρόν: Η Γαλλία θα δώσει πυραύλους cruise τύπου Scalp στην Ουκρανία

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την παράδοση πυραύλων αέρος – εδάφους μεγάλης εμβέλειας τύπου Scalp στην Ουκρανία, προκειμένου οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις  να πραγματοποιούν πλήγματα ακριβείας εναντίον ρωσικών στρατηγικών στόχων, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βάσεις και υποδομές.

Ο Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς τύπου Scalp για να βοηθήσει τις δυνάμεις του Κιέβου να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλη εμβέλεια πίσω από τις ρωσικές γραμμές».

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ικανοποιεί σε έναν βαθμό τα αιτήματα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι περί προμήθειας σύγχρονων δυτικών οπλικών συστημάτων που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να επιτύχουν τους αντικειμενικούς σκοπούς που έχουν τεθεί στα πεδία επιχειρήσεων.

Οι πύραυλοι cruise μεγάλης εμβέλειας τύπου Scalp βρίσκονται ήδη στο οπλοστάσιο των ουκρανικών δυνάμεων υπό την βρετανική «έκδοση» Storm Shadow, που προήλθαν από το «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας του Λονδίνου προς το Κίεβο. Kατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, με εμβέλεια μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι τύπου Scalp βρίσκονται και στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5 όσο και από τα σύγχρονα Rafale. Μάλιστα, υπεγράφη και σχετική σύμβαση στο περιθώριο της DEFEA 2023 που διεξήχθη τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα.