«Βόμβα» από την Τουρκία: Υπέγραψε νέα σύμβαση με τη Ρωσία για τους S-400

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία υπέγραψε νέα σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια των συστημάτων S-400.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια του δεύτερου μέρους αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Μιλώντας στο TASS, ο Σουγκάγιεφ δήλωσε ότι η σύμβαση που υπογράφηκε με την Τουρκία περιλαμβάνει επίσης την εγχώρια παραγωγή ορισμένων από τα εξαρτήματα του συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια του διεθνές στρατιωτικού φόρουμ που διεξάγεται στη Μόσχα, «Αrmy-2022», επισημαίνοντας ότι η πρακτική εφαρμογή αυτής της σύμβασης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την πρώτη σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 το 2017. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που απέκτησε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία. προκαλώντας την έντονη αρνητική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους της.

Από τότε, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, όπως τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35. Το τελευταίο διάστημα, οι δύο πλευρές έχουν κάνει έντονες προσπάθειες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να αρθούν σταδιακά οι κυρώσεις προς την Τουρκία.

Μία νέα σύμβαση με τη Ρωσία για τα αντιαεροπορικά συστήματα, ίσως επιφέρει νέες ρήξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και ίσως επηρεάσει την απόφαση για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 που επιδιώκει η Άγκυρα.

Με πληροφορίες από: Cumhuriyet.com