«Βόμβα» από Ισπανία: «Έκλεισε» η αγορά 20 νέων μαχητικών Eurofighter Typhoon

«Βόμβα» έριξε η Ισπανία με την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ισπανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την υπογραφή σχετικής σύμβασης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Halcon».

Με αυτόν τον τρόπο, η Μαδρίτη δίνει «λύση» στο πρόβλημα της αντικατάστασης των παλαιών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 που έχουν ως έδρα στα Κανάρια Νησιά, αποκτώντας συνολικά 20 νέα αεροσκάφη, έπειτα από μια περίοδο διαπραγματεύσεων ενός έτους με την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus. Το «πράσινο φως» της ισπανικής κυβέρνησης τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν καθιστά σαφές αν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη σύμβαση πριν το τέλος του 2021, οπότε είναι αρκετά πιθανό αυτό να γίνει από του χρόνου.

Ισπανικά μαχητικά τύπου Eurofighter Typhoon

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η Airbus είχε προειδοποιήσει την Ισπανία ότι τυχόν καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης για τα 20 νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, θα έχει επιπτώσεις στην παράδοσή τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή θα ξεκινούσε μετά του 2025.

Αυτή την στιγμή, η ισπανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 73 μαχητικά τύπου Eurofighter Typhoonκαι και πλέον ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 93. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες «διέρρευσαν» πληροφορίες ότι η Μαδρίτη στρέφεται προς τα αμερικανικά stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, ωστόσο Ισπανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η χώρα τους δεν ενδιαφέρεται για τα αεροσκάφη αυτά.

Με πληροφορίες από: DefBrief