«Βολή ακριβείας» για τους Έλληνες Snipers: Η ώρα της σύμβασης για τα «high tech» τυφέκια TRG-M10

*Του Κώστα Σαρικά

Εντός των επόμενων μηνών ακόμα και μέσα στο 2024 αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα και στις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων τα πρώτα τυφέκια Ελεύθερων Σκοπευτών TRG-M10 της φημισμένης φινλανδικής εταιρείας  SAKO.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, έπειτα από την έγκριση του προγράμματος από της αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής, προχωρά με fast track διαδικασίες η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η ολοκλήρωση της συμβασιοποίησης συνεπάγεται με την σχεδόν ταυτόχρονη παράδοση των πρώτων από τα συνολικά 119 τυφέκια, καθώς ήδη η SAKO διαθέτει ετοιμοπαράδοτα όπλα, τα οποία θα φτάσουν άμεσα στην Ελλάδα, ώστε να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση των Snipers στα νέα τυφέκια και σταδιακά να παραληφθεί το σύνολο των τελευταίας γενιάς TRG-M10.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 6.124.360 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τα 119 τυφέκια, 473.025 φυσίγγια υψηλής ακρίβειας, το απαραίτητο εξοπλισμό, τη συντήρηση και εκπαίδευση των Στελεχών αλλά και τα σχετικά εγχειρίδια. Tα καινούργια τυφέκια θα συντηρούνται και θα ελέγχονται στην Ελλάδα, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία θα δώσει στους αρμόδιους οπλουργούς-τεχνίτες όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Ποιες μονάδες θα πάρουν τα νέα τυφέκια

Το φινλανδικό τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτή θεωρείται ως το κορυφαίο παγκοσμίως, με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να φτάνει στην επιλογή του έπειτα από εντατικές συγκριτικές δοκιμές με άλλα τυφέκια, επίσης τελευταίας τεχνολογίας. Πρόκειται για το τυφέκιο που χρησιμοποιείται από την ελίτ των  Μονάδων Special Operations παγκοσμίως, τα οποία κυριαρχούν σε όλους τους διαγωνισμούς Ελεύθερων Σκοπευτών.

Τα 119 TRG-M10 SAKO προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες όλων των Μονάδων της ΔΕΠ, αλλά και να χρησιμοποιηθούν στο ειδικό Σχολείο Ελεύθερων Σκοπευτών που εδρεύει στο Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα. Θα έρθουν να προστεθούν στα αξιόπιστα τυφέκια AXMC της βρετανικής Accuracy International, τα οποία θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες SOF.

Τα καινούργια τυφέκια θα διατεθούν στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στη Ζ’ ΜΑΚ και στο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ μέριμνα υπάρχει και για τη διάθεση του στα ΕΤΕΘ των ακριτικών νησιών.

Επόμενο βήμα η αντικατάσταση των M1911 

Το TRG-M10 διατίθεται σε διαφορετικά διαμετρήματα για να καλύπτει μια σειρά από αποστολές. Μεταφέρεται σε βαλίτσα και μπορεί να συναρμολογηθεί γρήγορα και να ρυθμιστεί χωρίς τη χρήση εργαλείων. Είναι κατασκευασμένο ώστε να χρησιμοποιείται με την ίδια ευκολία τόσο από δεξιόχειρες όσο και από αριστερόχειρες σκοπευτές. Διαθέτει ρυθμιζόμενο κοντάκι και αποσπώμενους γεμιστήρες, οι οποίοι ανάλογα έχουν διαφορετική χωρητικότητα με το διαμέτρημα του όπλου.

Τo επόμενο πρόγραμμα φορητού οπλισμού για τις ανάγκες της ΔΕΠ  αφορά την αντικατάσταση των πιστολιών Μ1911 των 0,45 ιντσών από καινούργια πιστόλια Glock 17 τελευταίας γενιάς (Gen5). Έως τώρα οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων χρησιμοποιούν πιστόλια Glock 17 και Glock 19, ενώ με μικρότερο  αριθμό Glock έχουν εφοδιαστεί οι υπόλοιπες Μονάδες, οι οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το γερασμένο, βαρύ, κλασσικό «45αρι», όπως και το σύνολο των Μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Τα καινούργια Glock 17 Gen5 με διαμέτρημα 9×19, βάρος 0.711 kg και γεμιστήρα 17 φυσιγγίων διαθέτουν κάνη μεγαλύτερης ακρίβειας σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, βελτιωμένη βαφή, αμφιδέξιο μοχλό απελευθέρωσης κλείστρου, κωνική υποδοχή στη βάση του όπλου για την είσοδο του γεμιστήρα και αφαίρεση της φόρμας των δακτύλων από τη λαβή του όπλου.