«Viper Shield»: Με το προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «θωρακίζονται» τα F-16 Block 70/72 πέντε χωρών

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην Lockheed Martin μια σύμβαση ύψους 520,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου (EW) «Viper Shield», με αποδέκτες τον στόλο των F-16 Block 70/72 του Μπαχρέιν, της Βουλγαρίας, του Μαρόκο, της Σλοβακίας και της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για τροποποίηση προηγούμενης σύμβασης που δίνει το «πράσινο φως» στην εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες παραγωγής. H παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALQ-254(V)1 «Viper Shield», που παρουσιάστηκε το 2021, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προστασία και επιθετικές δυνατότητες EW στα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς F-16 Block 70/72 .

Δημιουργεί μια «ηλεκτρονική ασπίδα» γύρω από το αεροσκάφος, παρέχοντας δυνατότητες αντιμέτρων σε ένα ολοκληρωμένο, εσωτερικά τοποθετημένο σύστημα.

Όλες οι χώρες αποδέκτες που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας είναι είτε τρέχοντες είτε μελλοντικοί πελάτες του μαχητικού F-16 της Lockheed Martin.

Τα τρία πρώτα μαχητικά F-16 Block 70 έφτασαν στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο του 2024, με συνολικά 16 αεροσκάφη να παράγονται για τη μικρή χώρα του Κόλπου.

Από την άλλη, το Μαρόκο θα αναβαθμίσει τον στόλο των 21 F-16C/D στην έκδοση Viper, ενώ έχει κάνει παραγγελία και για 25 νέα αεροσκάφη.

Η Σλοβακία και η Βουλγαρία θα είναι και τα δύο νέα μέλη της οικογένειας F-16, καθώς αντικαθιστούν τα σοβιετικής κατασκευής MiG-29 που διαθέτουν, με F-16 Viper (14 και 16 αεροσκάφη αντίστοιχα).

Το συγκεκριμένο σύστημα EW της L3Harris έχει παρουσιαστεί και στο ελληνικό Αεροπορικό Επιτελείο, για τα αναθμισμένα μαχητικά του αεροσκάφη.

Πηγή: Airforce Technology / Φωτογραφία αρχείου