ΒΙΝΤΕΟ από δοκιμή αμερικανικού υπερόπλου

Στον εναέριο χώρο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό πραγματοποιήθηκαν  από τις ΗΠΑ με επιτυχία οι δοκιμές του πειραματικού υπερηχητικού σκάφους -φορέα πυραύλου «Χ-51 Waverider>> («Ex-51-hey Ueyvrayder» ).

Το όχημα -πύραυλος εκτοξεύθηκε από ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος  Β-52 από 50.000 πόδια πάνω από τον Ειρηνικό, που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια. Μέχρι να δοθεί εντολή αυτοκαταστροφής ο πύραυλος διένυσε 426 χλμ και ανέπτυξε τελική ταχύτητα 5.100 χλμ/ώρα  (Mach 5.1) φτάνοντας στα 60.000 πόδια, ενώ βρισκόταν στον αέρα για 360 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας απόλυτο ρεκόρ.Το X-51A Waverider πέταξε  με ισχύ από κινητήρα scramjet . με τη χρήση υδρογόνου ως καυσίμου.
Σε περίπτωση επιτυχημένης υλοποίησης του σχεδίου οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα κατέχουν ένα όπλο, που θα τους επιτρέπει να επιφέρουν ακριβή χτυπήματα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Ο κ. Darryl Davis, πρόεδρος της Boeing Phantom Works, που ανέπτυξε το Waverider, είπε ότι  η δοκιμή είναι  «ένα ιστορικό επίτευγμα».»Η δοκιμή αυτή αποδεικνύει η τεχνολογία έχει ωριμάσει σε σημείο που να ανοίγει την πόρτα σε πρακτικές εφαρμογές», δήλωσε ο κ. Ντέιβις σε ανακοίνωσή του.

Η δοκιμή σηματοδότησε την τέταρτη και τελευταία πτήση του X-51A από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει δαπανήσει 300 εκατομμύρια δολάρια μελετώντας την τεχνολογία scramjet. Οι προηγούμενες τρεις πτήσεις κατέληξε σε αποτυχία ή δεν φθάνουν την προβλεπόμενη ταχύτητα.
Αν και το αεροσκάφος σχεδιάστηκε για να φτάσει Mach 6, ή έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, αρμόδιοι  του προγράμματος ήταν ικανοποιημένοι με την απόδοσή του στο πρόσφατο τεστ.
«Ήταν μια πλήρης επιτυχία της αποστολής,»είπε  ο διευθυντής του προγράμματος Charlie Brink της Πολεμικής Αεροπορίας .