Velis Electro: Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας απέκτησε ηλεκτρικά αεροπλάνα

Η Δανία προχώρησε σε μια μοναδική και κυριολεκτικά, πρωτοποριακή κίνηση, αγοράζοντας δύο μικρά ηλεκτρικά αεροπλάνα για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, τα οποία ονομάζονται «Velis Electro» και κατασκευάζονται από την σλοβενική εταιρεία Pipistrel.

Έχοντας ως στόχο την σταδιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Δανία θα προμηθευτεί αυτά τα αεροπλάνα, που θα ενσωματωθούν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής της Αεροπορίας, τα οποία είναι τα μοναδικά στο είδος του, που έχουν λάβει πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), τον Ιούνιο του 2020.

«Ως πρώτο βήμα, οι δυνατότητες των ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών πρέπει να δοκιμαστούν κατά τη διάρκεια διετούς δοκιμαστικής περιόδου», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Τα δύο αεροσκάφη, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το φθινόπωρο, πρόκειται να αντικαταστήσουν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Δανίας, το MFI-17 Supporter της σουηδικής Saab. Αποτελούν αντικείμενο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης από τη γαλλική εταιρία Epopée, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών του, καθώς ο στρατός καταναλώνει επί του παρόντος σχεδόν 42 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων ετησίως, εκπέμποντας σχεδόν 90.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Όπως και με τα δύο ηλεκτρικά αεροπλάνα, αυτό το σχέδιο παραμένει ουσιαστικά συμβολικό, για παράδειγμα, με τον εξοπλισμό με λαμπτήρες LED των πολεμικών πλοίων και των κτιρίων του στρατού, καθώς και δράσεις υπέρ της βιοποικιλότητας στα πεδία και τις εκτάσεις του στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter