Ουδείς αμφισβήτησε την εντιμότητά του όσο καιρό ήταν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Ακόμη κι όταν έφυγε απ΄αυτή τη θέση και με συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και σε εφημερίδες εκείνος αμφισβητούσε τις προθέσεις και την εντιμότητα πολλών , κανείς δεν επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βασιλάκο για να θέσει σε αμφβολία την εντιμότητά του. Πολλοί όμως τον κατηγόρησαν και τον κατηγορούν ως τον πλέον αναποτελεσματικό διευθυντή εξοπλισμών. Σίγουρα πάντως ήταν ο μακροβιότερος.
Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για το θέμα του ηλεκτρονικού πολέμου έκανε πολλούς από τους ορκισμένους εχθρούς του να χαμογελάσουν με ικανοποίηση. Όχι ούτε αυτοί πιστεύουν ότι “ο Βασιλάκος έχει κάνει λαδιά” . Αλλά εκτιμούν ότι “πληρώνει” τις εμμονές και την στενοκεφαλιά του που όταν ήταν διευθυντής ΓΔΕ είχε “βγάλει” πολύ κόσμο “έξω από τα ρούχα του”.
Η βασική του εμμονή ήταν ότι θεωρούσε εκ των προτέρων όλους τους επιχειρηματίες που εμπλέκονταν με τους εξοπλισμούς ύποπτους. Κι αν για κάποιους είχε κάποιες ενδείξεις και υποψίες ,υπήρξαν και πολλοι για τους οποίους δεν είχε το παραμικρό στοιχείο . Η επιλογή του ήταν να μην βλέπει σχεδόν κανένα. Αν και οι επαφές μαζί τους ήταν μέρος της δουλειάς του. “Είμαι ακριβοθώρητος” είχε πει σε επιχειρηματία -μακαρίτη πλέον- που σε κοινωνική εκδήλωση του είχε παραπονεθεί ότι δεν του έκλεινε ραντεβού.
Η σκληρή του στάση προκάλεσε το «παρατσούκλι» …»Τσετσένος». Του το «κόλλησαν» δημοσιογράφοι με τους οποίους οι σχέσεις του ήταν μετρημένες. Μίλαγε με ελάχιστους ,σπάνια και τελικά χωρίς να λέει τίποτα.
Επίσης δεν έβαζε υπογραφή πουθενά. Και δεν έκανε ούτε μισό βήμα σε υποθέσεις στις οποίες ίσως η διαπραγμάτευση και κάποιοι ελιγμοί να είχαν λύσει θέματα. Η πιστή εφαρμογή των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δεν μπορεί να αποτελέσει κατηγορία. Αλλά το γεγονός ότι ήταν κακές για το ελληνικό δημόσιο συμβάσεις επέβαλε ίσως περισσότερη ευελεξία.
Για την υπόθεση των υποβρυχίων ήταν κατηγορηματικός για τα τεχνικά προβλήματα . Προσπαθησε να βρει μια λύση και το καλοκαίρι του 2009 σχεδόν τα είχε καταφέρει. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν στήριξε το σχέδιο λύσης που είχε παρουσιάσει. Επιμένει ακόμη και τώρα ότι τα υποβρύχια 214 έχουν πρόβλημα. Όπως επιμένει και στην θέση ότι όλες οι συμβάσεις εξοπλισμών που έχουν υπογραφεί είναι προβληματικές. Το θέμα είναι ότι κατά την διάρκεια της θητείας του δεν βρήκε λύσεις και δεν έκλεισε θέματα.
Σε μια απ΄ αυτές τις περιπτώσεις, στον ηλεκτρονικό πόλεμο τον “κατηγορούν” ότι έκανε λάθος χειρισμό με την απόφασή του να διαλύσει επιτροπή διαπραγματεύσεων . Κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα την προσφυγή της εταιρείας SONAK στη δικαιοσύνη όπου και τελικά δικαιώθηκε εκμεταλλευόμενη άλλη μία κακή για το ελληνικό δημόσιο σύμβαση.Αυτή η λάθος εκτίμηση και κίνηση πρόσθεσε το όνομά του στην λίστα των 19 εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη.
Μετά την αποχώρησή του απο την ΓΔΕ ο κ.Βαισλάκος έχει μιλήσει αρκετές φορές χωρίς όμως ποτέ να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη αποκάλυψη. Η τελευταία πρότασή του όπως την εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Real News ήταν να “δοθεί ασυλία στις εταιρείες που δωροδόκησαν στους εξοπλισμούς, για να πιάσουμε πολιτικούς και αξιωματούχους”. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση.